2014-2018 yıllarını kapsayan onuncu kalkınma planı bu yıl itibari ile bitiyor. 2019-2023 yıllarını kapsayacak On Birinci Kalkınma Planı için hazırlıklara Başlayan Kalkınma Bakanlığı toplumun tüm kesimleri ve illerin görüşlerini almak için anket formları hazırladı. Vatandaşlar Kalkınma Bakanlığı ve BAKA’nın internet sitesi üzerinden anket formlarını doldurarak On Birinci Kalkınma Planına katkı sunabilecek.
Ülkemizin gelecek beş yıl içinde ulaşmak istediği hedefleri ortaya koyacak olan On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) hazırlıkları, Kalkınma Bakanlığı önderliğinde geniş katılımlı Özel İhtisas Komisyonları ve istişare toplantıları ile başlatıldı. On Birinci Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında, yerel paydaşların, kadınların, gençlerin ve doğrudan vatandaşların kalkınma planı sürecine dahil olması hedefleniyor. Bu kapsamda toplumun tüm kesimlerinin plandan beklentileri ile katkılarını almak ve plana yansıtmak amacıyla bir anket çalışması düzenleniyor. Isparta’da Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının koordinasyonunda yapılan On Birinci Kalkınma Planına ilişkin grup toplantıları dün yapıldı. Bunun dışında vatandaşlar Kalkınma Bakanlığı ve BAKA’nın internet sitesi üzerinden açılan anket linkleri ile On birinci Kalkınma Planına ilişkin görüşlerini belirtebilecek.
BAKA KALKINMA PLANI HAZIRLIKLARINA ISPARTA’DAN BAŞLADI
Isparta’da Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının koordinasyonunda yapılacak Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları ile ilgili dün Barida Otelde geniş katılımlı, kadınlara yönelik ve gençlere yönelik üç toplantı düzenlendi. Programın açılışında konuşan BAKA Planlama, Programlama, Koordinasyon Birim Başkan Vekili Yusuf Yılmaz, “Sizlere valiliklerimizden yazılar geldi. Bu çalışma On Birinci Kalkınma planı hakkında, 2019-2023 yılları arasında Türkiye’de yürütülecek olan kalkınma planının yerelden paydaşların katkıları ile şekillendirilmesi için, valiliklerin ve yerel paydaşların katılımı ile her ilde üçer tane toplantı organize edildi. Bu Isparta’daki ilk toplantımız olacak. Bu toplantılarda 2019-2023 On Birinci Kalkınma Planında Türkiye’nin kalkınmasıyla ilgili yapılması öngörülen temel tercihler ve izlenecek stratejiler konusunda bölgelerdeki temel paydaşların katkısı alınacak” diye konuştu.
KADINLAR VE GENÇLER İÇİN ÖZEL GRUPLAR OLUŞTURULDU
On birinci Kalkınma Planı hazırlarında kadınlar ve gençlerin görüşlerinin alınması için özel gruplar oluşturuldu. Çalışmanın üç aşaması olduğunu belirten Yılmaz “Çalışmanın hedef kitlesinde kamu kesimi, özel kesim, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kadın temsilciler, genç temsilciler ve diğer yerel paydaşlardan temsilciler bulunuyor. Bu gruplarla anketler düzenleyeceğiz. Çalışmalarda On Birinci Kalkınma Planı ana konu ve politika konularının anketler yoluyla belirlenmesi, belirlenen politikaların gruplar halinde tartışılması ve gruplar tarafından önerilen tedbirlerin raporlanması hedefleniyor” şeklinde konuştu.
VATANDAŞLAR İNTERNET ÜZERİNDEN KATKI SUNABİLECEK
Kalkınma Planı hazırlıkları ile ilgili bilgi veren BAKA İzleme Değerlendirme Birim Başkanı Yücel Yıldırım ise “2014-2018 yıllarını kapsayan onuncu kalkınma planı bu yıl itibari ile bitiyor. Şimdi ise 2019-2023 yıllarını kapsayacak on birinci kalkınma planı hazırlanıyor. Kalkınma Bakanlığının talimatı ve Valiliklerimizin desteği ile 81 ilde 26 kalkınma ajansı her il için yerel paydaşların sorunları ve çözüm önerilerini almak amacıyla tabandan tavana bir anket çalışması uygulanıyor. Bu anket çalışmasının üç aşaması var. Öncelikle geniş katılımlı dediğimiz toplumun her kesimine yönelik bir anket çalışması yapılıyor. Anket çalışmasının sonunda bir tedbir ve çözüm önerileri çıkarılacak. İkinci anket çalışması kadınlara yönelik, üçüncü çalışma gençlere yönelik olmak üzere üç aşamalı olacak. Anketler sonucunda çıkarılacak tedbirler Kalkınma Bakanlığına sunulacak ve kalkınma planı çerçevesinde kullanılacak. Burada amaç milletin her kesiminin katkısını sağlayarak kalkınma planının amacına uygun hale getirilmesi. Kalkınma Bakanlığının ve ajansların sitelerinde tüm vatandaşların erişimine açık anket formları bulunuyor. Buradan da tüm vatandaşlar On birinci Kalkınma planına katkı sunabilir” diye konuştu.
17 BAŞLIKTA TÜRKİYE’NİN KALKINMA ÖNCELİKLERİ
Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan anket formunda “
Önümüzdeki plan döneminde Türkiye’nin kalkınma öncelikleri nelerdir?” sorusu sorulara 17 başlıktan oluşan Demokrasi, Adalet, Güvenlik, Kamu Hizmet Sunumu ve Yönetişim, Eğitim, Sağlık, Gelir Dağılımı, İstihdam, Ekonomik İstikrar, Teknolojiye Dayalı Yenilikçi ve Rekabetçi Üretim, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Ulaştırma, Enerji, Çevre, Turizm, Bölgesel Gelişme, Kentsel Yaşam, Uluslararası İşbirliklerinin Geliştirilmesi konularında vatandaşların fikirleri alınıyor. GÜLSES GAZETESİ