TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’nın yasalaşmasıyla 150 milyar Türk Lirası değerinde kamu alacağının yapılandırılacağını söyledi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı, Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta'da katıldığı demokrasi nöbetinde Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı hakkında bilgi verdi. Düzenlemenin aslında bir prim borcu affı olmadığını bunu bir vergi barışı olarak görmek gerektiğini kaydeden Bilgiç, şunları söyledi: “Bunu aslında prim affı değil de vergi barışı gibi görmek lazım. Teklif 4 kurumu içeriyor. Öncelikle vergi daireleri yani maliye borçları, sosyal güvenlik kurumu borçları, gümrüklere olan borçlar ve belediyelerin bazı vergi alacakları. Komisyon aşamasında bu biraz daha genişletildi. Bunun içerisine trafik cezaları, bazı idari para cezaları, ticaret sanayi odalarına bağlı esnafın odalara olan borçları da kapsama alındı. TÜRMOB’a olan borçlar da kapsam içerisinde değerlendirildi. Geçen hafta komisyondan geçirdik. Rapor yazıldı, basıldı. Mecliste görüşmelere başlanacak. Son derece önemli bir kanun. Pek çok vatandaşımızın, toplumun bir çok kesiminin beklediği bir yapılandırmadır. Sayı vermeye kalktığımızda bazı cezalarda 5-6 milyon insan, bazıların da 8-10 milyon vatandaşımız yararlanacak ama bütününe baktığımızda belki 20-25 milyon civarında vatandaşımızın faydalanacağı bir yapılandırma. Önemli bir özelliği var. Daha önceki yapılandırmalardan farklı olarak vergi cezaları tamamen ortadan kaldırılıyor.
BAŞKA KESİMLERİN DE TALEPLERİ VAR
Görüşüyoruz yapabilirsek toplumumuzun başka kesimlerinin de bu yapılandırma içerisinde yer alma talepleri var. Bunu komisyon aşamasında da gündeme getirdik. Genel kurul aşamasında da inşallah gündeme getirilerek toplumun belli kesiminin de bu yapılandırma içerisine dahil edilmesi çalışmasını sürdüreceğiz. Şuanda netleşen bir şey olmadığı için onlarla ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Tüm partilerin uzlaşmasıyla bunu geçirmek istiyoruz.
MATRAH ARTIRIMI VAR, STOK AFFI SÖZ KONUSU,
KASA ORTAKLAR CARİ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER VAR
Burada önemli olan sadece vergilerin yapılandırılması değil, matrah artırımı var, stok affı söz konusu, kasa ortaklar cari ile ilgili düzenlemeler var. Geriye doğru 5 yıllık bir matrah artırımı neticesinde vatandaşımızı rahatlatan bir süreç olacak. Uyuşmazlıkla ilgili itilaflı alacaklarla ilgili olarak da bir çözüm ve uzlaşma imkanı getiren bir düzenlemedir. Toplumun geniş kesimlerini kapsıyor.
ÇİFTÇİ BORÇLARINI DA DAHİL ETMEK İSTİYORUZ
Umut ediyorum ki; çiftçilerimizin tarım kredi ve ziraat bankasına olan borçlarını da genel kurul aşamasında bu işe dahil edebilirsek, büyük ölçüde bu işi tamamlarız. Bir de belediye, özel idare ve vakıflara vatandaşların kira borçları var. Bunların da dahil edilmesi noktasında bir çabamız olacak. En geç Perşembe(bugün) günü genel kurulda yasalaşacağını düşünüyorum. Önümüzdeki hafta başından itibaren vatandaşların müracaatlarını yapabilecekleri şekilde Cumhurbaşkanımızın da onayından çıkacağını umut ediyorum.
YURTIŞI VE YURTDIŞINDA BEYAN EDİLMEMEİŞ VARLIKLAR DA BEYAN EDİLEBİLECEK
Varlık barışı dediğimiz yurtdışı ve yurtiçindeki daha önce beyan edilmemiş varlıkların beyanına ilişkin de beyanı söz konusu. Yurtdışında daha önce beyan edilmemiş varlıklar gelip, şirketlerin işletme defterlerine kaydedildiği takdirde onlar da değerlendirilecek. Yurtdışındaki varlıkların da Türkiye’ye getirilmesi yönünde bir düzenlemedir bu. Birilerinin iddia ettiği gibi ülkeye kara para ya da terörün finansmanıyla ilgili paraların gelmesi asla söz konusu değildir. Kara para ve terörün finansmanına ilişkin kanunlar çok açıktır. Bu varlık barışında sadece ve sadece parasını gelip Türkiye’de deklara eden, beyan eden, resmi kayıtlara alınan kayıt dışı paralarla vergisel bir denetim yapılmayacağına ilişkin de bir düzenlemedir. Ama bunun arkasında herhangi bir kara para, bir rüşvet, terör gibi suçlara ilişkin paralar söz konusu ise ilgili kanunlar bunlar için geçerlidir. Bunlarla ilgili inceleme ve soruşturmalar da yapılacaktır. Ama bunun dışında değişik sebeplerle yurtdışında ticaret yapmış, mal edinmiş herkes serbestçe herhangi bir vergiye maruz kalmadan parasını getirip Türkiye’de beyan edecektir. Başka ülkelerde de zaman zaman buna benzer düzenleme yapılmıştır. Bu açıdan son derece önemli. Bir varlık barışı ve topyekun kamuya olan borçların yapılandırılması olarak bunu değerlendirebiliriz. Şimdiden milletimize hayırlı olsun.
150 MİLYARA YAKIN BİR YAPILANDIRMA SÖZ KONUSUDUR
Varlık barışından sonra bir feragat gibi bir şey söz konusu değil. ama değişik kurumlarla ilgili baktığınızsa sadece 67 milyar gibi bir rakam sosyal güvenlik kurumunun alacaklarıdır. Gecikme zamlarını düştüğünüzde bu rakam çıkıyor. Toplamda hepsine baktığınızda bugün görünen çerçevede 150 milyara yakın bir yapılandırma söz konusudur. Bu kamu ve vatandaşımız açısından önemli bir fırsattır. İnanıyorum ki; vatandaşımız bu fırsatı değerlendirecektir.”