…Ve Baharın Müjdecisi Cemreler Başlıyor;
İlk Cemre
Bugün Havaya
Düşüyor…
Halk arasında baharın müjdecisi olarak kabul edilen ve Arapça “ateş halinde”, veya “kor” anlamına gelen cemrelerin ilki 19 - 20 Şubat’ta havaya düşecek. Isınmayı ifade eden cemrenin ikincisi suya, üçüncüsü de toprağa düşerek, baharın gelişini haber verecek…İlk cemre bugün havaya düşüyor
Anadolu’da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl, “Kasım günleri” ve “Hızır günleri” olarak kış ve yaz diye ikiye bölünüyor. Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım’da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs’ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir Şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor. Hızır günleri ise 6 Mayıs’ta başlıyor ve 7 Kasım’a kadar 186 gün sürüyor.
Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen, “sıcaklıkta artışın” göstergesi olduğuna inanılan cemrenin ilki 19 - 20 Şubat’ta havaya düşecek…
Cemre, kelime olarak “kor halindeki ateş” anlamına geliyor. İlk cemreden bir hafta sonra yani 26-27 Şubat’ta ikinci cemre suya düşecek ve sular ısınacak… Üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart’ta toprağa düşecek ve kır çiçekleri kendisini göstermeye başlayacak…
Cemre, ayrıca Müslümanların hac sırasında Mina vadisinde attığı taşlardan meydana gelen yığını anlatmakta da kullanılıyor.
Saatli Maarif Takvimi’ne göre, cemre düşüşleri genellikle fırtınalı geçiyor ve yurdun pek çok yerinde kar yağışı görülüyor. Üçüncü cemrenin ardından da baharın geleceği kabul ediliyor. Cemre düşmesi, bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor…
Cemre düşmesi hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.