Vergi hep çalışandan alınmasın
Türk-İş İl Temsilcisi Osman Korkmaz, çalışanın üzerindeki vergi yükünün çok fazla olduğunu ifade ederek, hükümetten gelir vergisinin tabana yayılmasını istediklerini bildirdi. Korkmaz, “Vergi hep çalışandan alınmasın. Eşit oranda yansısın. Yüzde 20, 27, 35 vergi dilimleri gerçekten çok yüksek. 2017’de sadece bir işçi arkadaşımız 11 bin 800 lira vergi ödedi. Esnafın bu kadar ödemediğini tahmin ediyorum. Arkadaşlarımız zammı görünce seviniyor ama 3 ay sonra yüzde, 6 ay sonra yüzde 12 gidiyor. Ondan sonra da Ocak’ta aldığı maaşları görmüyorlar. Memur arkadaşlarda da durum aynı” dedi.
Türk-İş İl Temsilcisi Osman Korkmaz, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2019 yılı vergi matrahlarını değerlendirdi. Asgari ücretin yüzde 26 arttığını hatırlatan Korkmaz, vergi dilimlerinin aynı oranda artmaması nedeniyle çalışanların 1-2 ay daha önce vergi dilimine gireceğini ileri sürdü. Korkmaz, çalışanın üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını istedi.
VERGİ DİLİMİNE DAHA ERKEN GİRİLECEK
Vergi matrahlarının yüzde 17-20 arasında arttığına değinen Türk-İş İl Temsilcisi Osman Korkmaz, “Bu da demek oluyor ki 1-2 ay önce erken vergi dilimine gireceğiz. İlk vergi dilimi 14 bin 800 liradan 18 bin liraya çıktı, yüzde 17 arttı. Ama asgari ücret yüzde 26 arttı. Burada yüzde 9’luk fark var. Biz matrahın da yüzde 26 artmasını istiyoruz. Enflasyon farkı alıyoruz. Kurumlarda maaşlar asgari ücretten daha fazla. Yüzde 6-7 gibi enflasyon farkı gelse vergi dilimine daha erken girmemize sebep oluyor. Türk İş başkanımız 4 yıl önce ‘Ocak’ta aldığımız maaşı Aralık’ta da alalım, zam istemiyoruz’ dediğinde hükümet, kamu iş tarafı şaşırmıştı. Kamu kurumlarındaki arkadaşlarımız yılın ilk 3 ayı normal maaş alıyor. Sonra yüzde 20 dilimine giriyor, yüzde 5 gitti. Haziran’da yüzde 27’ye geçiyor yılbaşına göre yüzde 12 gitti. Kasım, Aralık aylarında eğer çok mesaiye göre çalışma olursa yüzde 35 oluyor. Ama bu durum çok nadir oluyor. Arkadaşlarımız maaşlarını 3 ay tam görüyor ondan sonra görmüyor” dedi.
BİR İŞÇİ 2017’DE 11 BİN 800 TL VERGİ ÖDEDİ
Devletin vergi toplamasının normal olduğunu ifade eden Korkmaz, “Ama gelir vergisinin tabana yayılmasını istiyoruz. Hep çalışandan alınmasın. Eşit oranda yansısın. Yüzde 20, 27, 35 vergi dilimleri gerçekten çok yüksek. 2017’de sadece bir işçi arkadaşımız 11 bin 800 lira vergi ödedi. Esnafın bu kadar ödemediğini tahmin ediyorum. Çalışanın üstündeki bu vergi yükünün azaltılmasını istiyoruz.
OCAK’TA ALINAN MAAŞ ARALIK’TA YOK
Arkadaşlarımız zammı görünce seviniyor ama 3 ay sonra yüzde, 6 ay sonra yüzde 12 gidiyor. Ondan sonra da Ocak’ta aldığı maaşları görmüyorlar. Memur arkadaşlarda da durum aynı.
ÇALIŞANA DA VERGİ İNDİRİMİ YAPILMALI
Devletimiz vergi alsın ama bu oranlar çok yüksek. Parayı elimize almadan vergiye alıyorlar. Ama esnaf 3 aylık dönemlerde vergisini ödüyor. Esnafa düzenli vergi ödüyorlar diye yüzde 5 şeklinde indirim yapıyorlar. Bize de böyle bir teşvik vermeleri gerekir” şeklinde konuştu.
ASGARİ ÜCRET ARTIŞINDAN DOLAYI İŞÇİ KIYIMLARI DOĞRU DEĞİL
Öte yandan asgari ücretin artışı konusunda hükümetin elini taşın altına koyduğunu ifade eden Osman Korkmaz, işçi kıyımlarına karşı çıktı. Korkmaz, şunları söyledi: “İşverenler işçi giderleri çok yükseldi ben çıkarıyorum diye beyan verirse yalan söyler. Devletimiz 500’e kadar işçi çalıştıran yerlerde kişi başı 150 TL, 500’ün üstünde işçi çalıştıranlara kişi 100 TL destek veriyor. Ayrıca 500’e kadar işçi çalıştıran yerlerde sigorta priminin yüzde 5, 500’ün üstündeki yerlerde yüzde 3’ünü devlet ödüyor. Bu az bir rakam değil. Sigorta primi yüzde 14, bunun yüzde 5’ini zaten devlet ödüyor. İşçi kıyımına gidilmesinde art niyet görüyoruz. Devletimiz, hükümetimiz desteğini verdi. Hiçbiri itiraz etmedi. TÜSİAD Başkanı gerçekten güzel rakam olduğunu söyledi. Bazı yerlerde 1 Ocak’tan sonra iş çıkarmaları başlamış. İşsizlik çok zor bir şey. Hele bizim Isparta gibi sanayisi, turizmi olmayan bir ilde o kadar sıkıntılar var ki çocuklarımız iş bulamıyor. Antalya’da iş buluyorlar ama 7-8 ay çalışıyorlar ama onu da orada yiyip geliyorlar. İşverenlerimiz asgari ücretin yükselmesini bahane ederek işçi kıyımını gidiyorlar. Bu doğru bir şey değil. Bir mermer fabrikasında 3 ay önceden patron işçi çıkarmaya başlamış. 40 kişi çalışırken şuanda 23’e düşmüş. Şimdi 5-6 kişi daha çıkarmayı düşünüyormuş. Bunu arkadaşlardan dinledik. Ayrıca arkadaşlarımız işsiz kalacağız diye haklarını arayamıyor. Haklarımızı aramamız lazım. İşsizliği önlemek için yatırıma dönmemiz ve üretmemiz lazım.” GÜLSES GAZETESİ