Yabancılık çekmemek için Türkçe öğreniyorlar

Yabancılık çekmemek için Türkçe öğreniyorlar

Yabancılık çekmemek için Türkçe öğreniyorlar

Ülkelerindeki iç karışıklıklardan dolayı Nijerya, Kenya, Habeşistan, Etiyopya, Irak, Afganistan, Irak ile İran’dan  Isparta’ya göç eden yabancı uyruklu vatandaşlar günlük yaşamda yabancılık çekmemek için Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’nda Türkçe öğreniyorlar. Yılbaşından bu yana açılan kurslarda toplam 500 kişi Türkçe öğrendi. Türkçe Öğretmeni Mümin Cengiz, “Kursumuzda dil bilgisi kuralları ile gündelik hayatta kullanabilecekleri kelimeler;  birisi hasta olduğunda ‘geçmiş olsun’, birisi hapşurduğunda ‘çok yaşa’ diyebilecek kadar Türkçe’yi öğretmeye çalışıyoruz” dedi.

Ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye göç eden yabancı uyruklu vatandaşlar ülkemizde yabancılık çekmemek ve gündelik yaşama uyum sağlamak adına Türkçe öğreniyor. Bu kapsamda Isparta Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’nda Türkçe kursları açılıyor. Yılbaşından bu yana açılan kurslarda 500 yabancı uyruklu vatandaş Türkçe öğrendi. Sadece yaz dönemindeki kurslara katılan yabancı vatandaş sayısı ise 150.

BİRÇOK ÜLKE VATANDAŞI GELİYOR

Halk Eğitim Merkezi Türkçe Öğretmeni Mümin Cengiz, Türkiye’yi A1 ve A2 seviyelerinde olmak üzere 2 aşamada öğretmeye çalıştıklarını ifade ederek, “Genel olarak yabancı vatandaşlara çarşıda, pazarda, markette işlerini görebilecek bir Türkçe öğretmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimiz farklı ülkelerden gelen vatandaşlardan oluşuyor. Nijerya, Kenya, Habeşistan, Etiyopya, Irak, Afganistan ve İran. Suriyeliler ise çok az. Suriyeliler 3-4 yıldır Türkiye’de oldukları için Türkçe’yi öğrenmişler. Bir yıldır kurs veriyorum Suriyeli 3-4 öğrencim oldu. Ağırlıklı olarak Afganistan, İran ve Iraklılar geliyor. Somaliler de yoğun olarak geliyorlardı ama onlarda son zamanda Türkçe kurslarına gelmiyorlar” dedi.

GEÇMİŞ OLSUN VE ÇOK YAŞA DİYEBİLECEK KADAR TÜRKÇE ÖĞRENİYORLAR

Kursta öğretilenlerle ilgili bilgi veren Cengiz, “Kursumuzda dil bilgisi kuralları ile gündelik hayatta kullanabilecekleri kelimeler;  birisi hasta olduğunda ‘geçmiş olsun’, birisi hapşurduğunda ‘çok yaşa’ diyebilecek kadar Türkçe’yi öğretmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

SINAVLA SERTİFİKA VERİLİYOR                    

Kursun günlük 6 saat olmak üzere toplam 136 saatten oluştuğunu dile getiren Türkçe Öğretmeni Cengiz, “Gün olarak da yaklaşık 25 gün devam ediyor. Kursun sonunda sınav yapıyoruz. A1 seviyesini geçenler A2’ye geçiyor. Sınavda başarılı olanlar sertifika alıyorlar” dedi.



Anahtar Kelimeler: