Tarih: 13.03.2017 05:15
Yalanları arka arkaya sıralıyorlar
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği referandumu için hayırcı cephenin koro halinde statükoyu muhafaza edebilmek için pek çok yalanı arka arkaya sıraladığını ileri sürerek, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun yeni sistemde Başbakanlığın ortadan kalkacağını bile bilmediğini söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, dün Öğretmenevi’nde gazetecilerle bir araya gelerek, 16 Nisan’da yapılacak referandumu değerlendirdi. Referandum üzerinden hayırcı cepheye özellikle de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na yüklenen Bilgiç, Kılıçdaroğlu’nun yaptığı bazı açıklamalardan dolayı yeni sistemin neyi getireceği bilmediğini söyledi.
BİR GENEL BAŞKAN HİÇ Mİ OKUMAZ?
Anayasa değişikliği için pek çok tartışmalar ve kafa karışıklıkları olduğunu belirten Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “Hayırcı cephenin koro halinde statükoyu muhafaza edebilmek için pek çok yalanı arka arkaya sıraladığını görüyoruz. Kendilerinin hiçbir gerçekçi, içeriği dolu bir önerileri yok. Aslına bakarsınız hiçbir öneri yok. Mevcut Anayasa değişikliğini eleştirirken söylediklerinin de gerçekle hiç alakası yok. Bu da gösteriyor ki bu Anayasa değişikliğinden bu hayır cephesi tamamen habersiz. Bu hayırcı cephenin şuan bayraktarlığını yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nda gördük. Basın mensuplarıyla bir söyleşiye katılıyor. Orada ‘yeni sistem gelirse bir partinin genel başkanı cumhurbaşkanı, bir partinin genel başkanı başbakan olacak, o zaman kriz çıkacak’ diyor. Biz de tam bunu söylüyoruz. Şuanda hal böyle olduğu için başbakanlık müessesini kaldırıyoruz. Başbakanlık yetkilerini cumhurbaşkanına devrediyor. Ama Kılıçdaroğlu, başbakanlığın kalktığının farkında değil. Bir genel başkan hiç mi okumaz? Çıkacaksın meydanlarda, sağda solda konuşacaksın, hiç mi bir şey söyleyemezsin. Isparta’ya gelecekler. Burada bir miting yapabiliyorlar mı? Büyük bir salonda toplantı yapabiliyorlar mı? Gideceklermiş esnaf odaları konferans salonunda konuşma yapacaklarmış. Milletin önüne çıkacak yüzleri yok. Ayrıca millete gerçek manada Anayasa değişikliği ile ilgili anlatabilecekleri hiçbir şey yok” dedi.
MAALESEF ÜLKEDE ÇOK BAŞLILIĞIN YARATTIĞI SIKINTILARI GÖRDÜK
Anayasa değişikliğine neden ihtiyaç duyduklarını anlatan Bilgiç, “Bu durduk yere ortaya çıkmadı. Çok partili hayata geçtiğimiz dönemden bu yana maalesef ülkede çok başlılığın yarattığı sıkıntıları gördük. Her dönemde, Atatürk döneminden de başlamak suretiyle cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki kavgaları hep yaşadık. Sonraki dönemlerde de bunlar oldu. Bunun ülkeye ne kadar zaman kaybettirdiğini, patinaj yaptırdığını gördük. Bir yandan güçlü Türkiye’yi inşa etmek, dünyada söz sahibi ülke olsun istiyorsun ama sürekli içeride patinaj atıyorsun. Zaten milletin iradesi parlamento çok ciddi şekilde vesayet sistemleri tarafından baskı altında tutuluyor, bunun yanında parlamentonun içerisindeki yürütmedeki çatışmaların ülkenin önünü hep tıkadığını gördük” diye konuştu.
SEÇİMLERDE MİLLETİN İRADESİ TAM YANSIMIYOR
Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz diyoruz ki vatandaş kendi hükümetini kendisi seçsin. Maalesef seçimlerde milletin iradesi tam yansımıyor. Millet iradesini seçimlerde ortaya koyuyor, sandıklar açılıyor, siyasi partilerin aldığı oylar ve milletvekili dağılımları belli oluyor, hükümeti oluşturun diyorsunuz her hükümet oluşumu bir krize sahip oluyor. Milletvekilleri üzerinde çok ciddi baskılar var, siyasi partiler üzerine baskılar kuruluyor. Ama milletin iradesi üzerine baskı kuramıyorlar.
MİLLET KENDİ HÜKÜMETİNİ SEÇECEK
Millet kendisini yönetecek hükümeti kendisi seçecek. Kendisini yönetecek olan hükümeti kendisi seçecek. Hükümeti seçtiği zaman o iradenin üzerine başka bir iradenin bir baskı oluşturması mümkün değil. Aynı gün sandığa gidecek ve bir sandıkta cumhurbaşkanını, diğer sandıkta da onları denetleyecek ve yasama görevini yapacak parlamentoyu seçecek.
DAHA DEMOKRATİK BİR YASA DİYORUZ
Daha demokratik bir Türkiye’yi inşa etmemiz gerekiyor. CHP bugün demokrasiden söz ediyor ama Hollanda ve Almanya gibi hiçbir farkı yok. Onlar da demokrasiden söz ederek her türlü antidemokratik ve faşist uygulamayı yapıyorlar. Daha demokratik bir yasa diyoruz; bu yasada sıkıyönetimleri, karanlık sayfaları tarihe gömüyoruz. Artık sıkıyönetim ilanı hakkını Anayasa dışına taşıyoruz. Hangisi daha demokratik? Mevcut sistem mi yoksa bizim getirdiğimiz sistem mi demokratik?
ASKERİ VESAYET ORTADAN KALDIRILACAK
En önemli uygulamalardan birisi bu yasa ile birlikte askeri vesayeti ortadan kaldırıyoruz ve askeri Yargıtay ve askeri yargıyı tamamen kaldırıyoruz. Tüm vatandaşlar hiçbir ayrım olmaksızın sivil yargıda yargılanacaklar. Askeri yargıların ve Yargıtayların olduğu bir sistem mi daha demokratiktir, yoksa bizim bunları kaldırdığımız sivil yargının olduğu bir sistem mi daha demokratiktir?”
6 AYLIK SÜREÇTE UYUM YASALARI ÇIKARTILACAK
Öte yandan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgiç, Anayasa değişikliği için referandumda evet oyu çıkmasının ardından 6 aylık süreçte uyum yasalarının çıkartılacağını belirtti. Bilgiç, “2019 yılında yapılacak olan Hükümet Sistemi değişikliği için bu 16 Nisan’da bu referandumu yapmamızın sebebi budur. Çünkü önümüzdeki 2 yıl bilhassadaki başlangıçtaki 6 ay tamamen uyum yasalarının çıkarılmasıyla geçecek. Bu yeni yasaların içerisinde siyasi partiler kanunundan meclis iç tüzük kanuna kadar pek çok düzenleme var. Bu düzenlemeler yapılırken parlamentolar yapılırken bu düzenlemelerin hepsi konuşulacak ve gündeme gelecek. Gene bu 2 yıl sürecinde bütün bürokrasi yeniden yapılacak. Ve bürokrasinin bu siyaset üzerinde milli irade üzerindeki bütün vesayet ayakları da tamamen ortadan kaldırılacak. Aynı şekilde gene milli irade üzerinde başka ne alan varsa bu önümüzdeki süreçte uyum yasalarıyla birlikte ortadan kaldırılmış olacaktır. Yeni sisteme 2019 yılında geçilmesinin sebebi de uyum yasalarından dolayıdır” şeklinde konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —