Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Yalvaç’a 325 istihdamlı Halı Fabrikası

Yalvaç Belediye Başkanı Halil Hilmi Tütüncü, şehir merkezindeki eski Sümer Halı Fabrikası’ndaki makinelerin Yalvaç’ta hayat bulduğunu ifade ederek, açılan İplik Fabrikası’nda 140 kişinin istihdam edildiğini bildirdi.

GÜNDEM 1.04.2016 05:39:00 0
Yalvaç’a 325 istihdamlı Halı Fabrikası
Yalvaç Belediye Başkanı Av. Halil Hilmi Tütüncü, katıldığı Ne Var Ne Yok programında 2 yıllık sürede ilçeye yaptıkları hizmetleri anlattı. Göreve ilk geldiklerinde büyük bir borçla karşılaştıklarını belirten Tütüncü, borcu çok sevmeyen bir yapısının olduğunu ifade etti. Tütüncü, istihdam konusunda da Yalvaç halkına bir müjde verdi.
YAKLAŞIK 12 MİLYON TL BİR BORÇLA KARŞI KARŞIYA GELDİK
İlk olarak göreve geldiğinde belediyenin kasasında sadece 127 bin lira para olduğunu ifade eden Tütüncü, “Yaklaşık 10,5 Milyon TL borç vardı. Ayrıca işçilerin fazla mesaisinden dolayı icra kanalıyla 616 bin lira ilanlı icra ile karşı karşıya kaldık. Bu arada ilk dönemimde 8 memur ile 2 işçi arkadaş emekli oldu. 10 arkadaşın emeklilik ikramiyesi 500 bin liraydı. Kültür Merkezi önünde kamulaştırmayı bekleyen bir vatandaşa  130 bin lira kamulaştırma borcu vardı. Topladığımızda göreve geldiğimizde yaklaşık 12 Milyon TL bir borçla karşı karşıya geldik.
Gelen para giden paraya baktığımda benden önceki belediye döneminde gelirlerin giderleri karşılamadığını gördük. Bu arada bizim tasarrufa gitmemiz lazımdı. Hurdaya dönmüş iş makinelerinin değişmesi lazımdı. Bu da hemen olmuyor. 5 milyon lira kredi çekerdik, bunu yayardık, arabaları alırdık. Ben bir dönem esnaflık bir dönem de avukatlık yaptım. Şuanda belediye başkanlığı yapıyorum, borçlanmayı seven bir yapım yoktur. Ama bahane üretmeyi de sevmem. O yüzden elleri sıvadık. Çünkü halkın beklentisi büyük. Tekin Bayram gibi bir isimden sonra Halil Tütüncü gibi genç bir oğlan belediye başkanı olmuş. Ama ben de çok seviliyorum. Başkan şunu yapmadın, şunu almadın deniliyor, demek ki benden bekleniyor. 25 yıl boyunca yapılanlarla 2 senemizin kıyaslanması beni hem kamçılıyor hem de vatandaşın bana güvendiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.
İLLER BANKASINA 3,5 MİLYON BORÇ KALDI
Öte yandan 2014-2015 yılları arasında su abonelerinde 900 bin lira fark ettiğini ifade eden Başkan Tütüncü, belediye dükkanlarının kiralanması ve su faturalarından bütçeye ilave toplamda 1 milyon 900 bin lira geldiğini kaydetti. Bugün itibariyle belediye kasasında 562 bin lira olduğunu anlatan Tütüncü, şunları söyledi:  “Piyasaya da 400 bin lira borcumuz var. İller Bankası’nda 6 milyon 300 bin liralık bir borcumuz vardı 1 Nisan 2014 tarihi itibariyle 2 milyon 665 bin lirasını ödedik. Bugün kalan borcumuz 3,5 Milyon TL.
21 BİN NÜFUSUN HAKKINI YEDİRTMEM
Yalvaç’ın nüfusu 21 bin civarında. 21 bin nüfusun hakkını yedirtmem. Hem de 70 milyonun hakkını yedirtmem. Emlak, çevre temizlik ve reklam vergilerini tahsil etmeye çalışıyoruz. Artışa rağmen bu konuda yüzde 50’yiz.  Ben de öncede şimdi de vergiler, maaşlar ve primler konusunda Yalvaç ender bir belediye. Bu rutin olayları bozmuyoruz. Örneğin 10 arkadaş emekli oldu, onların yerine 8 sözleşmeli arkadaş alındı. Personel sayısını artırmayı düşünmüyorum. 57 devlet memurumuz, 38 daimi işçi var. Taşeronda da 83 ve ikinci istasyonda 13 olmak üzere toplam 96 arkadaşımız var.
KALİFİYE ELEMAN SORUNU VAR
Kalifiye eleman sorunumuz var. Taşeronda iyi bir inşaat ustası asgari ücret artı yüzde 50’ye neden çalışsın. Piyasada iyi bir ustanın geliri aylık 4-5 bin liradan aşağıya düşmez. Personelimden gayet memnunum ama enerji, sinerji meselesi var. “
İPLİK FABRİKASINDA 140 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Diğer taraftan Tekin Bayram döneminde meşhur Sümer Halı Fabrikası’nın makinelerinin ilçeye getirildiğini ifade eden Hilmi Tütüncü, “Makineler ilk geldiğinde müze olarak düşünülmüş. Bunu mecliste gündeme getirdik. AK Partili meclis üyeleri orada 10 kişi çalışsın benden ne istersen iste gibi söylemler oldu. Ama biz yılmadık. Mehmet Üçkardeşler’in çalıştırabileceğini söylediler. Kendisiyle görüştük Yalvaç’a yatırım yapamayacağını söyledi. Sonra tekrar görüştük burada 150 kişi çalıştırırım dedi. Benden önceki dönemde güya fabrika bitmiş gözüküyor, harcanan para 1 milyon 350 bin lira. Nakliye ve montaj için benden önce ödenen 150 bin lira civarı. Yani benden önce harcanan para 1,5 milyon TL. Geldiğimizde bina içine harcama yaptık. Bu da 600 bin lira civarında. 495 bin lira da fabrikayı yapan müteahhitte hak ediş olmasına rağmen ödenmemiş. Mahkemeye gidildi ve kaybedildi. Şuanda yıkama bölümü faaliyete geçmedi. Bir ünite eksik olmasına rağmen şuanda 140 işçi arkadaşımız çalışıyor. Halı ipliği üretiyoruz.
HALI FABRİKASI AÇMAK İSTİYORUZ
İplik Fabrikası’nın yanında yaklaşık 20 metrekarelik bir alanımız var. daha önceki dönemde 18 uygulamasıyla kesintide cami yeri bırakılmış. Mevzuatı açtığımızda haklı olarak karşımızdaki kurum diyor ki 18’de kesinleşen yeri değiştirmem. İplik fabrikasının kazanı, ısıtma ve elektrik sistemlerini ayarlayalım diye hesap ettik. İnşallah İmam Hatip Lisesi’ndeki 18 uygulamasında ufak bir sorunumuz kaldı. O sorunumuzu da çözdüğümüzde 325 kişinin çalışacağı bir halı fabrikası da en kısa zamanda açmak istiyoruz. Bürokrasiyi aşmış olsaydık bugün bu fabrika çalışıyordu. Bürokraside bazı şeyler tıkanıyor, onu aştığımızda sorun kalkacak” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °