Tarih: 02.09.2020 11:25

Yapıların Olmazsa Olmaz’ı DENETİM’dir

Facebook Twitter Linked-in

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, can kayıplarını en aza indirmenin yapılara etkili denetim yapılmasından geçtiğini bildirdi.
 
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Başkan Korkmaz; “Bilindiği üzere, Yapı Denetim Kanunun yenilenmesi ile birlikte inşaatlarımızda dökülen betonun takibi için 25.12.2018 tarihinden itibaren çipli sisteme(Elektronik Beton İzleme sistemi) geçildi. Yapı denetime tabi olan inşaatlarda beton numunesinin şantiyeden alınıp raporlandırma kısmına kadar olan tüm süreçleri elektronik ortamda Çevre Bakanlığı tarafından takip ediliyor.
 
Yakın tarihte de Kare kod sistemine geçilecektir. Karekod irsaliye sisteme entegre edilerek Hazır beton firmaları da çipli sistemin içerisinde olacak ve Beton ile ilgili tüm teknik bilgiler Hazır Beton firmasının irsaliyesinde (karekodlu) olacak ve karekod okutularak bu bilgiler (mikser plakası, müteahhit, beton miktarı, sıcaklığı, katkısı vb.) doğrudan sisteme yüklenecektir. Bu sistem yapılarımızın daha kaliteli olmasına katkı yapacaktır.
 
İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği olarak bünyemizde, Yapı Denetim, Laboratuvar ve Yapı Malzemeleri komisyonu oluşturduk. Bünyesinde Tüm Türkiye’ deki Laboratuvarların üyesi olduğu dernek temsilcimiz de var. Hazırladığımız raporlarda Yapı Denetime tabi olan inşaatlarla ilgili ilimizde olumsuz beton oranı %1in altında iken bu olumsuzluklar diğer bazı illerde %40,%50 mertebesinde olup, Isparta olarak en iyi iller arasındayız. Bu bağlamda İlimizdeki Beton firmalarını ve Yapı denetim şirketlerini tebrik ediyoruz. Ama bununla birlikte de olumsuzluklar olmuyor değil.
 
Bu konudaki ana sıkıntımız yapı denetime tabi olmayan, Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği, ne uygun yapılan yapılardadır.  İlgili kurum ve Meslektaşlarımızdan aldığımız duyumlar ile bilgilere göre özellikle ilçe, belde ve köylerde beton kalitelerinde düşüklükler olduğudur. Geçen ay sadece bir bölgede vatandaşların şüphesi üzerine 4,5 adet binadan alınan karot numunelerinde çok olumsuz sonuçların tespit edildiği bildirilmiştir. C25/30 olması gereken beton sınıflarının C8/10 dayanımında olduğu tespit edilmiştir. Buradaki sıkıntılar hem beton üreticisinden, hem uygulamadan, hemde denetimsizlikten kaynaklı olabilir. 3194 sayılı imar kanunu Madde 27; Köylerde yapılacak yapılar ve uyulacak esaslarbaşlığı altında bu bölgelerde yapılacak olan yapılardan Fenni mesullerin ve ilgili kurumların sorumlu olduğu belirtilmektedir.
 
Bu tarz yapıların şantiye şefliği görevini üstelenen meslektaşlarımıza, ruhsat veren idarelere çok büyük görev düşüyor. Özellikle taşıyıcı sistem ile alakalı imalatlarda kontrol mekanizması çalışmalıdır.  Yapı denetimli değil diye denetim olmayacak manasına gelmemektedir, İlgili Kurumlar, Fenni Mesuller ve Şantiye Şefleri inşaatları kontrol etmeli, gerekli deneyler yaptırılmalı ki beton firması da usta da ona göre denetlendiğini hissetmeli ve o bilinçte görevini yapmalıdır. Deprem Kent Merkezi yada Kırsal kesim ayrımı yapmamaktadır. Yaşadığımız depremleri incelediğimizde yıkımların çoğunın kırsal kesimde olduğu görülecektir. Her yönüyle ve Her Kesimi ile DENETİM olmazsa olmazımız olmalıdır” dedi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —