Bugün, 6 Ekim 2024 Pazar

Yaş Ve Prim Gün Sayısı Yeniden Belirlendi; Erken Emeklilik Şartları Değişti!

Yaş Ve Prim Gün Sayısı Yeniden Belirlendi; Erken Emeklilik Şartları Değişti!

ISPARTA 3.10.2024 22:43:00 0
Yaş Ve Prim Gün Sayısı Yeniden Belirlendi;  Erken Emeklilik  Şartları Değişti!

Erken emeklilik bekleyenler için yeni yaş ve prim çizelgesi çıktı. Artık 50 yaşında emekli olmak mümkün. İşte yeni emeklilik şartları…

SSK ve Bağ-Kurlu çalışanlar için yeni erken emeklilik düzelemesin geldi. Emekli olmak içim yeni yasa bekleyenlerin yüzü gülecek. Artık 50 yaşında erken emeklilik mümkün. Çalışan herkesi ilgilendiren yeni düzenlemeye dair tüm detaylar da ortaya çıktı. Peki erken emeklilik kimleri kapsıyor? 50 yaş emeklilik için prim ve yıl şartı ne oldu? İşte SGK girişine göre yeni erken emeklilik imkanları ve başvuru detayları…

YAŞ VE PRİM ŞARTI DEĞİŞTİ

Milyonlarca çalışan, uzun yıllar boyunca çalışma hayatının içinde kalmak yerine erken emeklilik için fırsatları değerlendirmek istiyor. Özellikle 60 yaş, emeklilik için oldukça ileri bir yaş olarak görünüyor. Bu nedenle de emeklilik yaşının 50’ye düşmesi için çağrılar vardı. Mevcut yasalarda emekli olmak için kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşını doldurmaları gerekiyor. Ancak bazı özel durumlarda emeklilik yaşı düşüyor.

KİMLER 50 YAŞINDA 

EMEKLİ OLABİLİR?

Son dönemlerde erken emeklilik için en önemli fırsatlardan biri EYT yasası olmuştu. Ancak EYT’den yararlanmak için bir takım şartlar vardı. Bunlardan en önemlisi ise SGK girişinin 8 Eylül 1999 ve öncesi olmasıydı. Fakat, artık erken emeklilik için bazı özel düzenlemeler var. Hem kadın hem de erkek sigortalılar için özel durumlarda erken emeklilik hakkı kazanmak mümkün. İşte daha erken yaşta emekli olmak isteyenler için bazı erken emeklilik formülleri:

Doğum borçlanması: Kadın sigortalılar, sigorta başlangıcından sonra dünyaya gelen çocukları için doğum borçlanması yapabiliyor. Her çocuk için 2 yıl olmak üzere toplamda 3 çocuk için 6 yıla kadar doğum borçlanması yapmak ve emeklilik yaşını öne çekmek mümkün.

Askerlik borçlanması: Erkek sigortalılar için de SGK başlangıcından sonra askerlik yapmaları halinde en az 1 yıl askerlik borçlanması ve emeklilik yaşını düşürme imkanı var.

Vergi İndirimi: Engelli çalışanlar da vergi indirimi avantajı ile erken emekli olabiliyor. SGK girişine göre 12 ya da 15 yıl prim ödeyen engelliler yaş şartı beklemeden emeklilik hakkına sahip oluyor.

Yıpranma payı: Ağır işlerde çalışanlar için de erken emeklilik fırsatı var. SGK’nın resmi internet sitesinden kontrol ederek hangi meslek gruplarının yıpranma payı kapsamına girdiğini öğrenebilirsiniz.

Malulen emeklilik: Çalışma hayatı sırasında meslek hastalığı ya da iş kazası geçiren sigortalılara malulen emeklilik şansı tanınıyor. Malulen emeklilik için iş gücünü en az yüzde 60 oranında kaybetmek ve 1800 gün sigortalılık süresini doldurmak gerekiyor.

Ağır engelli çocuğu olan anneler: Yine ağır engelli çocuğu olan annelere de prim desteği ile erken emeklilik hakkı tanınıyor.


Pazar 25.7 ° / 12.3 °
Pazartesi 24.7 ° / 11.8 °
Salı 26 ° / 12 °