Bugün, 30 Haziran 2024 Pazar

Yasa Dışı Yollarla Hacı Götüren Şirketlerin, Ruhsatları İptal Edildi!

Yasa Dışı Yollarla Hacı Götüren Şirketlerin, Ruhsatları İptal Edildi!

GENEL 26.06.2024 11:46:00 0
Yasa Dışı Yollarla Hacı Götüren Şirketlerin,  Ruhsatları İptal Edildi!

Mısır Hükümetinin, yasadışı hac organizasyonu yapan 16 şirketin ruhsatını iptal ettiği bildirildi. Hac vizesiz çıkılan yolculuklarda birçok ükeden vatandaş vefat etti.

2024 yılı hac organizasyonun 600’’den fazla Mısır vatandaşının ölümünün ardından 16 turizm şirketinin işletme ruhsatının iptal edildiği bildirildi.

Mısırlı yetkililer, yasadışı yollarla Mekke’ye hac vizesi olmaksızın hacı adayı götüren turizm şirketleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

2024 yılı Hac organizasyonunda, 1,8 milyon Müslümanın hac ibadetlerini yerine getirmek için geldiği Suudi Arabistan’nın Mekke şehrinde binin üzerinde insanın, hac döneminde aşırı sıcakların 51C’yi aşması nedeniyle vefat ettiği bildirildi.

Suudi Arabistan makamlarının aktardığı bilgiye göre bu yıl 600’den fazla Mısır, 200’den fazla Endonezya ve 14 Malezyalı, 75 Ürdün, 49 Tunus, 11 İranlı, 98 Hint, 35 Pakistan ve 23 Türk vatandaşı hacı adayı vefat etti.

Binden fazla ölüm olduğunu açıklayan yetkililer, 2000’den fazla hacı ve hacı adayının da çeşitli hastanelerde tedavi gördüğünü bildirdi.

Ölenlerin yarısının kayıt dışı yollarla hacca gelen kişiler olduğu bildirilirken, bu yüzden klimalı çadır ve otobüs imkanlarından yararlanamayan hacı adaylarının aşırı sıcaktan fenalaştığı ve çoğunun bu nedenle vefat ettiği belirtildi.

Suudi Sağlık Bakanlığı, daha önce hacı adaylarını fazla güneşte kalmama ve susuzluktan kaçınma konusunda uyardıklarını bildirdi. Aşırı sıcaklara maruz kalan ve su bulmakta zorlanan hacı adayları ise hac sırasında fenalık geçirdi.

Bu yıl Suudi Arabistan yönetimi hac vizesini Nusuk programı kapsamında denetleyerek hac vizesi olmayan hacı adaylarının izdihama neden olmasının önüne geçmeye çalıştı.

Arafat öncesi hava sıcaklıklarının daha da artması nedeniyle sürekli uyarılarda bulunan Suudi Arabistan, Arafat ve Kabe’ye girişleri, oluşturulan kontrol noktaları üzerinden organize etti.

Ürdün ve Tunus hükümetleri de yasa dışı hacı götüren şirketlere yaptırım uyguladı. Ürdün, Mekke’ye hacı adaylarını kayıt dışı götüren seyahat acentesinin yöneticilerini gözaltına aldığını açıkladı.

Kaynak: Diyanethaber 


Pazar 26.8 ° / 16 °
Pazartesi 27.6 ° / 15 °
Salı 30 ° / 16.3 °