Tarih: 26.11.2017 06:56

YASAK; HEMŞERİM, YASAK…!

Facebook Twitter Linked-in

1983 yılından itibaren Eğirdir Gölü’nün korunmasıyla ilgili İçme suyu ve Su Kirliliği- Çevre ve Sulak Alanlar yasaları çıkarılmışsa da; göl; daha çok “popülist” yaklaşımlarla korunamamış ve son olarak EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ çıkarılmıştır. Neden mi;    Yasaklara rağmen; gölden aşırı su alımları, kirletilmesi sonucu oluşan azot-fosfor artışı ve zehirli algler; gölün suyunun neredeyse tarımda bile kullanılamayacak hale gelmesinden. Uygulanmayan/uygulanamayan veya yetersiz kalan; Gölleri Koruma Yasalarıyla bu işin çözümlemeyeceği anlaşılınca ;Eğirdir Gölü’ne özgü olmak üzere EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ(EGÖH) çıkarılmıştır...EGÖH; diğerlerinden çok farklılıklar içermese de; bir anlamda “sizler; Eğirdir Gölü’nün sorunlarını pek ciddiye almadınız, durmadan kıyı ihlalleri istekleri, gölden aşırı su alımları ve bilhassa seçimlerin yaklaştığı zamanlar da yol yapımı imar istekleri gelmekte ve her türlü atıklarla göl kirlenmektesiniz. Gölde tehlike canları çalmakta; siz duymamakta –görmemekte, ısrar etmektesiniz. Demek ki bu yasalar yeterli değil, yasaları genelden Özel Hükme çeviriyorum dedi bakanlıklar. , devletin kurumları…
NEDİR ÖZEL HÜKÜM…
  Daha önce de belirtmiştim; Amacı; Gölü; KESİN olarak koruyun dur.  Göl için; ne yapılıp yapılmayacağını belirttim demekteyse de.  Özel Hükmün; daha da Türkçesi, meali, Eğirdir Gölü’ nün ayrı bir özelliği-yönü  bulunduğundan, ona özel, ona ilişkin-ona ait , EĞİRDİR  Gölü’ne özgü çıkarılan YARGI ve GEÇERLİLİK ,KARAR dır. Yani; yeter artık göle ilgili yasal olmayan işler için gelmeyin; YASAK HEMŞERİM YASAK demekte de!!! Dahası, “bakanlık; bana belirtiğim yasaklarla ilgili yasakları; ”delmem-dolanmam” için gelmeyin, gölün durumu “vahim” demekte.  Son Gelendost-duble yol isteğinde olduğu gibi. Ama ülkemizin  Karayollarının yine ısrarcı olduğu, tekrar başvuracağı bildirilmekte. İlginç çok ama çok ilginç. Tıpkı ozanın dediği gibi “ali yazar veli bozar” “yakışmakta mı” bu hükümetin çıkardığı yasayı , aynı hükümetin Sn. Vekilleriyle “delmek(!)”.Anlamak mümkün mü?
  EGÖH; Otoyol yapılmaz diyor, hala politik popülist yaklaşımlarla , geleneksel oy alışkanlıklarıyla, hallederiz sözlerinden midir, seçim hazırlığı mıdır! Eğirdir Gelendost arasında duble yol yapımındaki bitmeyen ısrar ve “yola yol açma”… Yıllardır bu kesimde zaman zaman  yol genişletmeleri yapılmış olmasına rağmen, hatta bu nedenle; o güzelim tarihi-doğal  alan olan KARABAĞLAR adeta yok edilmiştir… Orada neyin trafiğinin sıkışıklığı vardır İnsanların köylerini bırakıp karayollarının bulunduğu bölgelere göç etmeleri ve buradaki ihlallere göz yummamak gerekir, sağlıklarından da olurlar.
 Sadece duble yol mu, dağlarının lime, lime doğranmasına kayıtsız kalanlar, “göl kıyısında çivi bile çakamıyoruz- bana gölden” diye isyan etmeleri de anlamsız… Zaten yapıyorlar yapacaklarını bir şekilde. “Bilim insanın” bile; gerek uygulamalardan gerekse ,daha radikal uygulamaların yetersizliğini belirtikleri EGÖ Hükümlerinden şikâyetçi olmak.… El insaf neler yaptınız bu güne kadar, hala daha yapılmakta gerek “kamu yararı dediniz, gerek oy oy için dediniz, gerek kırsal kalkınma dediniz”, Eğirdir Havzasını ihya eden buraları, Elmanın başkenti  yapan göl ve çevresinde az mı “ihlaller yapıldı ve yapılmakta” Eğer bu doğal alanlar tahrip olursa , yol olursa marka haline gelen Gelendost’un elması kirazı  bir zaman sonra yok olacaktır…Çünkü gölü koruyan “kabıdır”. Elman değerini bulmakta mı? Sebebi; çevre kirliliği ve tahribatıdır. Bindiğiniz dalı kesmeyin, altın yumurtlayan tavuğu kesmek gibi yanlışlığa düşmeyin, sanki her gün kaza oluyormuş gibi acındırmalar( nedenleri belli kazaların) oyunuza güvenerek  göl çevresi için yeterli olan yola; yol yapmayın. Önceliğiniz; tarımın hali olmalı. Sağlığınızı, geleceği; ilacı, gübreyi, mazotu, suyu, sineği düşünün!
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ TTKD BİLİM DANIŞMANI-Eğirdir –Isparta Temsilcisi


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —