Yaşanabilir şehrin havasında sevindiren gelişme
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 2018 yılı Hava Kirliliği Raporu, ülkemizin hava kirliliği tablosunu ortaya koydu. Rapora göre Türkiye’de 60 milyon kişi kirli hava soluyor. Daha önceki yıllarda havası en kirli iller sıralamasında ilk 5’lerde olan Isparta ise alınan önlemlerle birlikte bu listenin dışına çıkmış durumda.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın raporuna göre 2018 yılının PM10(Partikül Madde) verilerine göre Türkiye’deki havası en kirli illerinin başında; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa, Mersin geliyor. Doğalgaz kullanımın artması ve Isparta Belediyesi’nin kömür analiz laboratuvarının çalışmaları sonucunda, daha önceleri havası en kirli iller sıralamalarında yer alan Isparta, bu listenin dışında kaldı. Ancak Isparta havası en temiz iller sıralamasında da yer almadı. Isparta’da PM10 ölçümlerine bakıldığında ise geçen yıl 132 gün ulusal değer, 177 gün de dünya sağlık örgütü sınır değerinin aşıldığı görünüyor.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, ülkemizin 2018 yılı Hava Kirliliği Raporu’nu açıkladı. Çevre Mühendisleri Odası’nın hava kirliliği sorununa dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak için her yıl hazırladığı hava kirliliği raporuna göre, güvenli hava kirliliği verisinin alındığı toplam 45 farklı ildeki istasyonlarda yapılan ölçümler, bu bölgelerde yaşayan yaklaşık 60 milyon kişinin yılın ulusal sınır değerlerin üzerinde PM10 (toz) seviyesine maruz kaldığını ortaya koyuyor. Önceki yıllarda havası en kirli iller sıralamalarının başında yer alan Isparta’nın 2018 yılında bu listeden çıkmış olması sevindirdi. Ancak Isparta havası en temiz iller arasında da yer almıyor.
TÜRKİYE’NİN EN KİRLİ İLLERİ
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran Bozoğlu açıklamasında, “Kirlilik parametrelerinin tamamında sınır değeri aşan iller arasında büyükşehirlerimizin geldiği görülmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Mersin, Kocaeli, Edirne ve Erzurum’da hava kirliliği devam etmektedir. Bu kentlerde PM10, PM2,5, SO2, NO2, NOx değerleri açısından kirlilik yaşanmaktadır. Vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı bu kentlerde acil önlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. 2018 yılının PM10 verilerine göre, Türkiye’deki havası en kirli illerinin başında: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa, Mersin geliyor.
ISPARTA’DA PM2,5 ÖLÇÜMÜ YAPILAMIYOR
PM2,5 ölçümü yapılan bütün istasyonlarda ise İstanbul, Ankara, Zonguldak, Çorum, Amasya, Sivas, Erzincan, Erzurum, Edirne, Sakarya, Bursa sınır değerin aşıldığı tespit edildi. İzmir dahil Türkiye’nin yarısından fazlasında ölçüm yapılmamaktadır” dedi. Isparta’da PM2,5 ölçümü yapılamıyor
ISPARTA’DA 132 GÜN ULUSAL DEĞER AŞILDI
Isparta’da PM10 ölçümlerine bakıldığında ise geçen yıl 132 gün ulusal değer, 177 gün de dünya sağlık örgütü sınır değerinin aşıldığı görünüyor. İlimizde 2018 yılında PM10 yıllık ortalama değeri 65 µg/m3 olarak gerçekleşti.
TÜRKİYE’NİN HAVASI SON 15 YILDIR AVRUPA’DAN DAHA KİRLİ
ÇMO Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, “Türkiye Hava Kirliliği Raporu kapsamında analiz edilen uydu gözlemleri Türkiye atmosferindeki partikül maddelerin, son 15 yıl içinde Avrupa’ya göre hep yüksek seviyelerde ölçüldüğünü gösteriyor. Başka bir deyişle, Türkiye atmosferi partikül maddeler açısından Avrupa’ya göre daha kirli olup, bu kirlilik 2018 yılında, Avrupa’ya göre yüzde 33,4 oranında daha fazladır. Avrupa atmosferindeki partikül maddeler son 15 yılda % 14,2 oranında azalırken, Türkiye’de % 8,4 artış göstermiştir” dedi.
HAVASI DAHA AZ KİRLİ OLAN İLLER
Artvin, Ardahan, Tunceli, Gümüşhane Gemilerçekeği ve Rize Ardeşen’in havasının diğer bölgelere göre daha az kirli olduğu raporda yer almaktadır. Bozoğlu: “2018 verilerini incelediğimizde bu illerin diğer illere göre daha az hava kirliliği yaşadığını gördük. Coğrafi konumlarının da etkili olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.