Isparta Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde(TRSM) 10 Ekim düNYA Ruh Sağlığı Günü dolasıyla dün bir kahvaltı etkinliği düzenlendi. Kahvaltıda Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Hüseyin Yavuz ve ekibi TRSM’de tedavi gören hastalarla bir araya gelerek, onlara moral verdiler. Etkinlik sonrası açıklamada bulunan Uzm. Dr. Yavuz, “Bugünün anlamı gereği, Toplum ruh sağlığı merkezindeki arkadaşlarımız ve çalışanlarımızla beraber bir etkinlik düzenledik. Aynı zamanda sağlık bakanlığının talimatları gereği dünya ruh sağlığı günü yaşlılık teması ile beraber uygulanıyor. Yaşlı hastalarımız kronik sorunlarla mücadele ediyorlar. Diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklarla uğraşıyorlar. Bunların yanı sıra depresyon gibi hastalıkları da var. Yaşlı hastalarımızın aileleri onların sorunlarının yaşlılıktan dolayı kaynaklandığını düşünebilirler. Birçok sorunlar ruhsal problemlerden kaynaklanıyor olabilir. Bunu göz ardı etmemek lazım” dedi.
DÜNYA YAŞLI ORANININ 2050 YILINDA YÜZDE 22’Yİ BULACAĞI HESAPLANIYOR
2000 yılındaki istatistikî rakamlarında 60 yaş üzerindeki dünya yaşlı oranı yüzde 11’ken bu oran 2050 yılında yüzde 22’yi bulacağının hesaplandığını ifade eden Uzm. Dr. Hüseyin Yavuz, “Bu istatistikî rakamlara bakıldığı zaman yaşlı nüfusu hızla ilerleyeceğini görmekteyiz. Bu sağlık bakanlığı politikalarındaki bir takım iyileşmeler, hastaların iyileşme konusundaki iyileşmeler bunların neticesinde olan bir olay. İlerleyen zamanlarda yaşlı hastalarımızın soruları ile daha da çok ilgileneceğiz. Bizde bu anlamda hastanemiz olarak yaşlı hastalarımız için gereken önlemleri aldık” şeklinde konuştu.
BU HASTALIKLAR TOPLUMUN YÜZDE 5 KADARINI ETKİLEMEKTEDİR
TRSM Doktoru Güler Acar Sivri de Toplum Ruh Sağlığı Merkezine kayıtlı hastalar için zaman zaman bu şekilde sosyal faaliyetler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Sivri, “Bugün 10 Ekim dünya ruh sağlığı günü olduğu için bu şekilde bir faaliyet gerçekleştirmek istedik. Merkezimizde kronikleşmiş ağır ruhsal hastalıklara hizmet vermekteyiz. Özellikle şizofreni ve şizofreni yelpazesindeki gruplara hizmet veriyoruz. Bu hastalıklar toplumun yüzde 5 kadarını etkilemektedir. Her hastanın bir ya da daha fazla yakını olduğunu düşündüğümüzde toplumun çok büyük bir kısmı bu rahatsızlıklardan muzdariptir. Fakat damgalanma korkusu ve etiketlenmek gibi sebeplerle tedavi başvuruları azalmakta, deyim yerindeyse hastalar tecrit edilmektedir. Toplum ruh sağlığı merkezimizde hastalarımızı hayatları ile birleştirmek. Bu rahatsızlıklardaki hastaların derhal başvuru yapması gerekmektedir. TRSM’de şizofreni hastalarımızı tedavi ediyoruz ve hastanemize bütün hastalarımızı bekliyoruz” dedi.