Yazılı Kanyon Milli Parkı İşletmecisi Bekir Acar, şuanda en büyük sıkıntılarının konaklama olduğunu belirterek, yapılması planlanan proje ile buranın bir marka olacağını ifade etti
Sütçüler İlçesi Çandır Köyü’ndeki Yazılı Kanyon Milli Parkı’nın 6 yıldır işletmeciliği yapan ve AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı yapan Bekir Acar, yaşadıkları sorunları ve hedeflerini anlattı. Milli Park içerisindeki restoran, otopark ve büfeyi işlettiklerini ifade eden Acar, en büyük sorunun konaklamada yaşandığını dile getirdi.
YAZILI KANYON’U MARKA YAPACAK PROJE
2014 yılında Yazılı Kanyon’a yaklaşık 85 bin ziyaretçi geldiğini belirten Bekir Acar, bunlardan yaklaşık 6 bininin yabancı olduğunu ifade etti. Isparta’nın belki de en fazla turist çeken yerinin Yazılı Kanyon olduğunu kaydeden Acar, “Şuanda bizde konaklama yok. En büyük sıkıntımız o. Konuyla ilgili bakanlık bir çalışma yapıyor. Konaklama tesisini oraya kazandırmamız gerekiyor. İnsanlar doğa bozulur diye konaklama tesisi olmasın diyor ama talep çok. O yüzden doğaya zarar vermeden Bungalov evler yapılacak. Yeni bir otopark alanı da planlıyoruz. Ayrıca çadırlı kamp yeri, kır lokantası, restoran, bisiklet sürme alanları olacak. Sütçüler Kaymakamlığı da macera parkı yapmayı düşünüyor Yazılı Kanyon’a yakın bir yerde. Melikler Köprüsü’nün tamamlanmasının ardından penceremiz tamamen Antalya’ya açılır. Şuanda İl Özel İdaresi altyapı kurmak için ihaleye çıkacak. Bunlar yapıldıktan sonra projenin ihalesine çıkılacak. 2,5 milyon lira maliyetli bir proje.
KİVİ BİLE YETİŞİYOR
O projeler bittikten sonra şuanda 5 personel varsa 15 personele çıkar. Benimle birlikte köyün yöresel ürünleri de tanıtılacak. Çandır’ın domatesi, yer fıstığı var. Ayrıca Çandır’da kivi yetişiyor. Çandır’da yıllık ortalama 3 ton zeytinyağı çıkıyor. Zeytinde büyük bir potansiyel var.”
250 BİN GELECEĞİNE 50 BİN DOĞA SEVER GELSİN
Öte yandan tesisleşmenin tamamlanmasının ardından 85 bin ziyaretçinin 250 bine çıkacağını öngören Acar, şunları söyledi: “Ben işletmeci olmama rağmen çok insan gelsin istemiyorum. Çok insan çok para kazandırmaz. Doğayı seven, gezmeyi seven insanlar gelsin. 250 bin insan geleceğine 50 bin insan gelsin ama doğaya zarar vermesinler. Bizde günübirlik kullanım alanı var. İnsanlar orada mangal, piknik yapabiliyorlar. Bu bizim için sıkıntı. Gelip orada mangal külünü boşaltıyorlar. Bu yüzden çok yangın tehlikesi atlattık. Bunun yasaklanması gerekiyor.
ALABALIK ÜSSÜ
İşletmemizde alabalık yapıyoruz. Çandır alabalıkta bir marka. Alabalıkta Türkiye piyasasının yüzde 12’si Çandır’dan çıkıyor.
YOL SORUNUMUZ BİTTİ
Yol sıkıntımız vardı. 2 kilometrelik alanda yol stabilizeydi. Biz yolu genişletelim dedik. Sütçüler Kaymakamlığı ve işletme olarak bir havuz oluşturarak yolu genişlettik. Ama asfalt yapılamadı, gecikti. Milli Parklar Bölge Müdürümüz Adnan Yılmaztürk, Isparta Şube Müdürümüz Hasan Hüseyin Ölçer ve saha şefimiz Mustafa Gözümen ortak çalışma yaparak ödenek çıkardılar. Isparta Belediyesi de piyasa fiyatının altına sıcak asfalt döktü. Kendilerine teşekkür ederiz.
TÜRKİYE’NİN EN UZUN YÜRÜYÜŞ YOLU YAPILACAK
St Paul yolu Türkiye’nin en büyük ikinci yürüyüş yolu. Bu yolun birinci yol olması için çalışma başlatıldı. Antalya Sergi’den başlıyor Yalvaç’ta bitiyor, 500 km. biz bunu Gaziantep’e kadar götüreceğiz. İtalya ve Türkiye’den bir firma yol yapımını üstlendi. Yolları boyayarak yeni bir rota açacaklar. Telefon uygulamaları yapacaklar. Yolu paket turlarla satacaklar. Vadide geçilemeyen yerlere Valilik proje başlattı, asma köprü yapılacak. Türkiye’nin en kolay, en güzel, en manzaralı yürüyüş yolu olacak.”
SEÇİMLERDE BÖLGE BİRİNCİSİ BİR İLÇEYİZ
Diğer taraftan Sütçüler AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı yapan Bekir Acar, her seçimde partisini bölge birinciliğine taşıdıklarını ifade etti. Acar, “Daha önce ilçede bir gençlik kolları oluşturulamamış. Şuanda 40 kişiyiz. Her organizasyona eksiksiz katılan tek ilçeyiz” dedi.
EN BÜYÜK SORUN ULAŞIM
İlçenin sorunlarına da değinen Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlçemizin en büyük sorunu ulaşım. Yollarımız uzak. Bunun çaresi yok. Toroslardayız. Devlet yapabileceğinin en iyisini yapmış. Ama virajlarımızın genişletilmesi çok önemli. ayrıca genç nüfusu tutma sıkıntımız var.
MERMER OCAKLARI BÜYÜK TEHLİKE
Son yıllarda en büyük sorunlarımızdan birisi de mermer ocakları. Doğadan bahsediyoruz Kanyon marka olacak diyoruz ama mermer ocakları sıkıntı oluşturuyor. Sütçüler civarına 168 tane ruhsat verilmiş. 37 tanesi şuanda faal. 37 tanesinin şuanda verdiği tahribat rezalet. Sütçüler’de 40 yıldır kurumayan su, kurudu. Bu kanyon için de bir tehlike. Mermer tozundan bizim ürün kalitemiz düştü. Mermer ocağı benim gözümde bir üretim değildir ama alabalık bir üretimdir, toprakta yetiştirilen bir üretimdir.”