Tarih: 19.10.2018 08:13

Yeni sistemin ilk bütçesi 961 Milyar TL

Facebook Twitter Linked-in

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 2019 yılını kapsayan ilk bütçesinin 961 Milyar TL olarak öngörüldüğünü ifade etti. Bilgiç, bütçenin en önemli özelliklerinden birisinin ekonomik planda da açıklandığı gibi tasarrufu önceleyen ve mali disiplinden taviz vermemesi olduğunu vurguladı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, dün TRT Haber’de katıldığı programda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk bütçesi olan 2019 yılı bütçesiyle ilgili detayları anlattı.
GİDER 961 MİLYAR TL
GELİR 880,4 MİLYAR TL
Anayasa gereği bütçe tasarısının 17 Ekim’de meclise sevk edildiğini ve plan bütçe komisyonuna havalesinin gerçekleştiğini dile getiren Bilgiç, “Genel olarak baktığımızda 961 milyar TL’lik gider bütçesi, 880,4 Milyar TL de gelir bütçesi olduğunu görüyoruz. 2018 bütçesine göre yüzde 26 büyüklükle 961 Milyar TL bütçesi meclise sevk edilmiş oldu” dedi.
YATIRIM HARCAMALARINDA TASARRUF
Bütçenin en önemli özelliklerinden birisinin ekonomik planda da açıklandığı gibi tasarrufu önceleyen ve mali disiplinden taviz vermeyen bir bütçe olduğunun altını çizen Bilgiç, “75,9 Milyar liralık bir tasarrufun planladığını ve bunun 37 milyar civarındaki bölümünün de yatırımlardan geldiğini görüyoruz. 2018 yılında planlanan 84 milyar liralık yatırım harcamalarının burada 64 milyar liraya çekildiğini görüyoruz. Sosyal güvenlik harcamaları gibi baktığımızda toplamda 76 milyar liralık tasarrufun öngörüldüğünü görüyoruz. Önemli noktalardan birisi de yatırımlarda tasarrufa gidiliyor ama bu bütçede başlatılan yatırımların da aynı şekilde sürdürüleceğinin hiçbir şekilde duraksama olmayacağının sinyallerini alıyoruz” dedi.
TAŞIT KALEMLERİNDE YÜZDE 50 AZALMA ÖNGÖRÜLDÜ
Bilgiç, bütçeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Taşıta baktığımızda 2018’e göre taşıt ihtiyacının 2019 bütçesinde yüzde 50 azaltıldığının planlamasını görüyoruz. Harcırah ve benzeri harcamalarda da herhangi bir artışın öngörülmediğini görüyoruz. Bazı teşvik kalemlerinde 13,7 milyarlık tasarrufun görüldüğünü, 10 milyarlık sosyal güvenlik harcamalarında tasarrufun görüldüğünü ve mal ve hizmet alımlarında toplamda 5,2 milyara giden tasarrufun planlandığını görüyoruz. Tasarrufta en önemli kalemin de 30,9 milyar liralık kalemle yatırımların aldığını görüyoruz.
ASLAN PAYI MİLLİ EĞİTİM’İN
AK Parti iktidarlarıyla başlayan o gelenek devam ediyor. Aslan payı milli eğitimde. Buradaki büyüklüklere baktığımızda 113,8 milyar lira. Önceki yıla göre önemli artış var. Milli Eğitim’in bütçedeki payı yüzde 11,8 olduğunu görüyoruz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın 113 milyar lira ile ikinci sıraya geldiğini görüyoruz. Sosyal güvenlik içerisindeki sağlık harcamalarını da dahil ettiğimizde, bugün 49 milyar lira gibi görülen sağlık bakanlığı bütçesinin de güçlü olduğunu, 3.sırayı aldığını görüyoruz. Milli Savunma Bakanlığımızın bütçesi 46,4 milyar lira ile dördüncü sırada geliyor. Eskiden savunma harcamaları çok daha yüksek noktalardaydı. Ama bugün için bütçeden 4,8’lik pay aldığını görüyoruz.
MÜHİMMATIMIZIN YÜZDE 95’İNİ YERLİ OLARAK ÜRETEBİLİR HALE GELDİK
Son 15 yıldır savunma sanayide yapılan yatırımların sonucu ortaya çıkıyor. Bugün mühimmatımızın yüzde 95’ini yerli olarak üretebilir hale geldik. Silah ve teçhizat oranlarına baktığımızda yüzde 65 oranını yakalamış vaziyette. Bunlar son derece önemli gelişmeler. Son 15 yılda ilk kez piyade tüfeğimizi ürettiğimizi, tankımızı, Altay helikopterlerimizi düşündüğümüzde bunların hepsi savunma sanayi yatırımlarıdır. Bunların etkilerini Fırat Kalkanı, Afrin’de gördük. Güçlü olmanın en önemli yolu savunma sanayi. Burada da savunma sanayi harcamalarına yönelik bir takım senaryolar da var ama bu bütçede bunların gerçek olmadığını gördük.
EKONOMİK PROGRAMLA UYUMLU BİR BÜTÇE
Genel olarak bakıldığında hiçbir kurumda azalmayı öngörmediklerini ifade eden Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç “Ama bütün kurumların tasarruf tedbirlerinden ve mali disiplinden gerektiği payı aldığını görüyoruz. Bu yeni ekonomik programda çizilen hedeflerle uyumlu bir bütçedir. Mali disiplini esas aldığını ve ekonomide dengelenme sürecinin en büyük destekçisinin bu bütçe olduğunu görüyoruz. Kamu maliyesi alanında Türkiye’nin elde etmiş olduğu kazanımların önümüzdeki dönemde de korunmasının amaçlandığını, bu anlamda da mali disiplini her şeyiyle esas alan bir bütçe olduğunu görüyoruz” dedi.
TAKVİM AÇIKLANACAK
Bütçe görüşmelerinin takviminin yakın zamanda açıklanacağına değinen Bilgiç, “Başkanlık divanı olarak planlamamız ayın 23’ünde bütçe sunumuyla görüşmelere başlamak. Üyelerimizin ve milletvekillerimizin analiz edebilmeleri için de 7 günlük bir süre veriyoruz. Ayın 30’unda da genel görüşmelerle başlayacağız. 22 Kasım’da komisyonda hazine ve maliye bakanlığımızın bütçesi ve teklifin maddeleriyle kesin hesap kanun tasarısını maddeleriyle birlikte bütçe sürecini tamamlamayı hedefliyoruz. Aralık ayının başında genel kurulun gündemine alınacaktır. Bunu da partilerin grup başkanvekilleri ve başkanlık danışma kurulları takvimi belirleyecektir” şeklinde konuştu.
Bilgiç, gelir bütçesinde en önemli payı ise vergi gelirlerinin oluşturduğunu da vurguladı. GÜLSES GAZETESİ
 
 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —