Yerli Probiyotik Göller Bölgesi Teknokenti’nde Üretildi

Yerli Probiyotik 
Göller Bölgesi 
Teknokenti’nde 
Üretildi

Yerli Probiyotik Göller Bölgesi Teknokenti’nde Üretildi

İnsan vücudunda, doğal olarak bulunan, enfeksiyona ve hastalıklara neden olan bakteri ve mayalarla rekabet eden, sindirim sistemi ve deri başta olmak üzere çeşitli vücut sistemlerinin dengeli biçimde çalışmasına yardımcı olan yararlı bakteri ve mayalar probiyotik olarak adlandırılıyor.
 
Bir başka anlatımla probiyotikler, insan vücudunda herhangi bir nedenle bakteri ve maya sayıları azaldığında yöreye özgü preparatlarla desteklenerek sağlığın sürdürülmesine yardımcı olan canlı organizmalardır. Probiyotikler vücutta bulundukları yerlere göre farklı etkilere sahiptir. Bu yararlı bakteriler; sindirim sistemi, ağız, vajina, idrar yolları, deri ve akciğerlerde yer alır. Her bakteri veya maya kolonisi, içinde bulunduğu sistemin dengesini korur. Kişilerin veya canlıların beslenme şekli bağırsaklardaki probiyotik kompozisyonunu etkilemektedir.
 
Bu nedenle yöreye özgü preparatların kullanılması büyük avantaj sağlamaktadır. Bu nedenle NPRO Biyoteknoloji Tic. San. A.Ş. tarafından üretilecek olan probiyotik preparatı bu açıdan ayrıcalıklıdır. Teknokent’te gerçekleştirilen probiyotik preparatı tanıtımına Sayın Isparta Valisi Aydın Baruş, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü aynı zamanda Göller Bölgesi Teknokenti Yönetici ve İşletici A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Serdal Terzi, Isparta Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal, KOSGEB Isparta Müdürü Yurdun Yıldırım, firma temsilcileri ve Teknokent çalışanları katılmıştır. NPRO Biyoteknoloji San. Tic. A.Ş. firması tarafından SDÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur Gül Karahan Çakmakçı danışmanlığında gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları tamamlanmıştır.
 
Çalışmalarda Prof. Dr. Aynur Gül Karahan Çakmakçı ve ekibinin 28 yıllık çalışmasının ürünü olan probiyotik preparatı Üniversite – Sanayi iş birliğine örnek projelerle Göller Bölgesi Teknokenti’nde geliştirilmiş, yurt içi ve yurt dışı patent başvuruları yapılmıştır. Ülkemizde üretilen bu yerli preparatlarla yurt dışı alımların önünün kesilmesi ve ülkemizin en az 100 milyon USD tasarruf sağlaması hedeflenmiştir. Göller Bölgesi Teknokenti’nde geliştirilen bu preparatların sanayi ölçeğinde üretilmesi çalışmalarına başlanmıştır. Ayrıca yurt dışı (Kazakistan ve Kırgızıstan) ihracına yönelik iş birliği oluşturulmuş, bu ülkelerdeki üniversitelerle ortak projeler geliştirilmiştir.