Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, katıldığı Birebir Programı’nda ilçeye yapılan yatırımları ve yaşanan sorunları anlattı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun özel girişimleriyle büyük bölümü sit alanı ve milli park olan ilçede bir çok sorunun aşılmaya başladığını dile getiren Erdem, bir yatırım yapılacağı zaman bürokraside yaşadıkları izin sorununa da sitem etti. CHP’li olan Erdem, Başkanlık sistemiyle ilgili de önemli bir açıklama yaptı.
TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL COĞRAFYASI
Yenişarbademli’nin Türkiye coğrafyasının en güzel yeri olduğunu ifade eden Erdem, “Bu bakanlar kurulu ve devletin kurumları tarafından tescillenmiş bir güzellik. Orası birinci derece doğal sit alanı ilan edilmiş. Sonra Kızıldağ Milli Park’ı bünyesi içerisine alınmış. Beyşehir Gölü Havzası Özel Koruma Hükümlerine tabi olan bir bölge. Devlet oranın güzelliklerini tespit etmiş ve orayı koruma altına almış. Ancak bunun Yenişarbademli’de yaşayanlar olarak bizler farkında değiliz, Isparta’da yaşayanlar da farkında değil. bz iddia ediyoruz Türkiye coğrafyasının en güzel yeri Yenişarbademli’dir. Çünkü hızla göç veriyoruz. Bu göçü geriye çevirmemiz lazım. Bu tanıtım faaliyetlerinin altında yatan gerçek budur. Bir farkındalık yaratmamız lazım. Bunun için Pınargözü Kültür Şenlikleri’ni her yıl geleneksel olarak yapıyoruz. Bunun yanında uluslararası boyuta taşıdığımız Resim Çalıştayı yapıyoruz. Hindistan’dan İngiltere’ye, Yemen’den Ukrayna’ya olan bir coğrafyada Yenişarbademli’ye geliyorlar. İlçemizde bir sanat çalıştayı organize ediyoruz. Bunların hepsini Yenişarbademli’nin farkındalığını yaratma adına yapıyoruz. Bunlar ileriki yıllarda ilçeye nasıl kazanç olarak döner ya da ilçede turizm aktivitesi nasıl oluşturabilir, bunun için bunları yapıyoruz. Gelen sanatçı kardeşlerimizde bize fikirler veriyorlar” şeklinde konuştu.
100 YILLIK BİR YATIRIM
Yenişarbademli İlçesi’nin en önemli sorunlarından birisi olan şebeke suyu hattının yenilenmesi için DSİ’nin yatırımı üstlendiğini kaydeden Erdem, yapılan hizmetler hakkında şunları söyledi: “ İçme suyunun komple şebekesini Belediye olarak biz yapmıştık. Ancak DSİ yetkilileri bizim ishale hattımız gölet rezervuar alanı içerisinde kaldığından dolayı ishale hattını biz yapacağız dediler. Biz ihaleye çıkmış olmamıza rağmen ihaleyi iptal ettirdik. DSİ bunu kendisi ihale etti. Yaklaşık 1 Milyon TL’lik bir yatırımdı bu. Belediyemiz 1 Milyon TL kar elde etti. Mahallelerimiz tek depodan beslenecek. Şebekemiz 1960 yılında yapılmış. Yıllar içerisinde aspes borular döşenmiş sonra pik borular yapılmış. 1990 yılında yenilenmesi gerekiyormuş. Suyumuz şuanda temiz. Yeni şebekenin ömrü 100 yıl olarak öngörülmekte. Türkiye’nin en kaliteli borularıyla şebekemizi yapıyoruz. Pınarbaşı ve Yenice Mahalleleri bitti. Gündoğdu ve Yenice mahallelerine geliyoruz. İçme suyu depomuzun temelini atarken milletvekillerimizi, vali beyi davet edeceğiz. Çünkü bu 100 yıllık bir yatırım.
BAKAN BEYİN ÖZEL GAYRETLERİ OLDU
Arazi sulamasını da DSİ yapıyordu. Gölet yapılıyor. Yenişarbademli Sulama Göleti kaya dolgu yapıda bir gölet. Dolayısıyla suyla buluşan tarafı beton kaplama olacak. Beyşehir ilçesinin 2 mahallesi de bu sulama göletinden faydalanacaklar. O çukurda 28 bin 500 dekar bir alan var. Tamamen kapalı sulama ile sulanacak. Göletin yapılması, kapalı devre sulama sisteminin yapılması ve tarım alanlarının toplulaştırılması belediyenin işi değil. ben bu işi yüksek kamu yararı gereği belediye başkanı olarak takip ediyorum. Bu DSİ’nin işidir. DSİ, bu işi Bakan beyin talimatıyla yapmaktadır. Bölgemiz sit alanı ve milli park olduğu için yapılamaz alandaydı. Yapılabilir alan olması için 3,5 yıl uğraş gerektir. Bakan bey gölet yapılsın diye 3 kez talimat vermesine rağmen 3,5 yıla varan bir çalışma gerektirdi. Tüm bunlar aşıldı. DSİ Bölge Müdürümüzden aldığımız bilgiye göre 2016 yılı sonunda gölet su tutmaya başlayacak. 2017 yazında da sulama göletinden tarım alanlarımızı sulayacağız. Yenişarbademli halkı adına DSİ’nin tüm yetkililerine, Bakan Veysel Eroğlu Beye çok teşekkür ediyorum. Onlar uğraş vermeselerdi bu gölet oraya yapılamazdı. Orası sit alanı ve korunan bir alan. Böyle olunca bakan beyin özel gayretleri oldu.
İNŞALLAH İLÇEDEN GÖÇÜ GERİYE DÖNDÜRMÜŞ OLACAK
Bir gün DSİ bölge müdürümüzü ziyaret ettik. Kapalı devre sulama sisteminin ihale edilmesini talep edecektik. Bunun yanında tarım alanlarının toplulaştırılmasını isteyecektik. Tam bu konuyu konuşacakken DSİ Bölge Müdürümüz tarımsal sulamayı ihale edeceğiz dedi. Tarım alanlarının toplulaştırılmasını da biz yapacağız dedi. Bu sefer teşekkür ettik geriye döndük. Yenişarbademli’nin yıllarca birikmiş problemlerini DSİ, itfaiyenin yangın hortumu gibi müthiş bir tazyikle yerine getiriyor. Bunlar önemli yatırımlar. Bunlar Yenişarbademli’nin kaderini değiştirecek yatırımlar. Fiziksel olarak da Yenişarbademli değişecektir. İnşallah ilçeden göçü geriye döndürmüş olacak.
İLÇE KULLANIM ALANININ GENİŞLETİLMESİ ÇALIŞMASI VAR
Milli Park’ın daraltılması, kullanım alanlarının daha genişletilmesi noktasında çalışmalar var. Bunlar projelendirildi. Genel Müdürlüğe sunuldu. Genel Müdürlükten geçtikten sonra Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.
AZERBAYCANLI YATIRIMCI BADEMLİ SU MARKASI ALTINDA ÜRETİM YAPACAK
Su Şişeleme Fabrikası’nı 4 yıl önce İl Özel İdaresi ihale etmişti. 4 yıldır Özel İdare bunun kirasını alıyor. Günde 432 bin litre su ihale edildi. Bunu Muhammet satın aldı. Ama 5 yıldır tesis kurma noktasında başarılı olamadı. 2015 yılının sonunda Adalet Eyibov isminde Azerbaycanlı bir arkadaşımız bunun devrini aldı. İşe başladılar. Tesisin yerini onlara sattık. Şuanda proje aşamasında. Günde 432 bin ton su işleyecek tesis yapıyorlar. 25 Nisan’da inşaata başlamak üzere Yenişarbademli’ye gelecekler. Suyun adı Bademli Su olacak. İlk etapta 25 kişilik çalışma grubunu ilçeden talep ettiler. İkindi grupta 25 kişi daha alacaklarını söylediler. 50 kişilik istihdam yaratacaklarını söylediler. Saniyede 5 litre suyu şişeledikleri zaman her gün 20 tır yük eder. Her gün 20 tır oradan yakıt alacaktır, 20 tırın şoförü olacaktır. Her türlü bir hareketlilik olacak. Suyumuz Beyşehir Gölü’na akıyordu. Oradan da pancar suluyorlardı. Bu şimdi kazanca dönüşecek.
HİDROELEKTRİK SANTRALİ KURMAK İSTİYORUZ
Hidroelektrik santrali için gölet rezervuar alanının kenarına bir ünite kuracağız. Bunun bir tarafına değirmen kuracağız. Bir tarafında hidroelektrik santralinin türbünü diğer tarafında da değirmen türbünü olacak. Bunun izinlerinin alınması gerekiyor. Hidroelektrik Santrali kurulabilmesi için bağlı olduğumuz Göksöğüt trafo merkezinde tahsis olması lazım. Orada şuanda tahsis edilebilecek kapasite yok. Orada kapasite artırımına giderlerse ve bize tahsis yapılırsa bu hidroelektrik santralini anında yapacağız. Mayıs ayı içerisinde tarihi baş değirmenimizi taşıyacağız.
YETKİLERİ SEÇİLMİŞLERE VERECEKSE BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DESTEKLERİZ
Biz ülkeye enerji üreteceğiz. Bu ülkenin enerji açlığı var. Biz işçi çalıştıracağız istihdam yaratacağız. Ülkede işsizlik sorunu var. Devlete vergi vereceğiz. Ama tüm bunları yaparken de her yerden izin almak durumundayız. Yenişarbademli halkındaki genel kanaat şudur; biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Biz göçmen miyiz? Biz sığınmacı mıyız? Neden bu kadar abluka altına alınmışız? Bizim 162 şehidimiz var. Biz şehitler vererek o topraklarda duruyoruz. Biz yatırım yapacağız, devletin mevzuatına bakın. Bu kanunları kim yapıyor? Böyle kanun yazıyorlar sonra kendi kendimize uğraşıyoruz. Avrupa’dan gelen arkadaşlarımıza oralarda da böyle diye soruyoruz. Herhangi bir yatırım yaptığımızda beni oturturlar, çay söylerler, tüm işlemleri onlar yaparlar ve bana sadece imza attırırlar diyorlar. Biz ise öteki müdüre git, oradan daire başkanına git, olmadı bakandan izin al. Bu işler başkanlık sistemiyle çözülecekse derhal başkanlık sistemine geçelim. Eğer başkanlık sisteminde tüm kurumlar seçilmişler tarafından yönetilecekse, daha hızlı kalkınacaksak, Kaymakamlığı’nın bağlı olduğu tüm kuruluşları Yenişarbademli Belediye Başkanlığı bünyesine vereceklerse oraların yönetimi benden sorulacaksa Başkanlık sistemini destekleriz. Propaganda bile yaparız.”