Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

Yıllardır süren gelenek… Sav’da Keçi Kırkım Şenliği

Yıllardır süren gelenek… Sav’da Keçi Kırkım Şenliği

ISPARTA 2.09.2019 08:19:00 0
Yıllardır süren gelenek…
Sav’da 
Keçi 
Kırkım 
Şenliği
Sav Kasabası Davraz Dağı eteğinde Olukbeli çeşmesi Mesirelik alanında her yıl düzenlenen ve geleneksel hale getirilen Keçi Kırkım Şenliği gerçekleştirildi. Şenlikte renkli anlar yaşandı.
 
Yörük kültürünün yüzlerce yıllık geleneği, yetiştirici ve emekçinin dayanışma sembolü Keçi Kırkım Şenliği, merkeze bağlı Sav Kasabasında bir kez daha icra edildi.
SAV KASABASINDA
YILLARCA SÜREN GELENEK…
Dün Sav Kasabası Davraz Dağı eteğinde Olukbeli çeşmesi Mesirelik alanında düzenlenen geleneksel Keçi Kırkım Şenliği’ne; Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı Mustafa Küçükyaman, Isparta Yörük Türkmen Derneği Başkanı Hasan Parlakyıldız, Gelendost Yörük Türkmen Derneği Başkanı, Isparta İli Koyun - Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, Koyun – Keçi Yetiştiricileri, Sav Kasabası halkı ve çok sayıda davetli katıldı.
KÜÇÜKYAMAN; “KEÇİ KIRKIM ŞENLİĞİ
GELENEKTEN GELECEĞE IŞIK TUTUYOR”
Anadolu Yörük kültürünün en özel ve eski törenlerinden biri olan Keçi Kırkım Şenliğinin merkezini teşkil eden Sav Kasabası’nın turizmin yanı sıra çok eski zamanlardan bu yana hayvancılıkta da ileri bir konumda bulunmasıyla bölgeye özgü kıl keçisi yetiştiriciliğinde odak noktası olduğuna dikkat çeken Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı Mustafa Küçükyaman, koruma altına alınan yörenin kıl keçisinin, Sav Kasabası başta olmak üzere Davraz bölgesinin sembolü olduğunu kaydetti. Başkan Küçükyaman, yetiştiricinin düğünü olarak bilinen kırkım ritüelinin gelenekten geleceğe ışık tuttuğunu söyledi.
KÖROĞLU; “KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
ADINA ÇOK GÜZEL BİR GELENEK”
Isparta İli Koyun - Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu da bu kültürü korumayı amaçladıklarını kaydederek; “Koyun ve Keçi ürünleri, en sağlıklı ürünler. Bu yüzden keçi üretiminin devamı ve sağlıklı nesil için ürünlerinin de devamını istiyoruz. Bu geleneği yaşatmak için kırkım şenliğinin de devam etmesi gerekir. Bu şenlik, bölge çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşan ailelere destek olunması, kamuoyu ilgisinin bölge ekonomisinin temelini oluşturan besiciliğe çekilmesi için gelenek haline getirilmesi bakımından son derece önemlidir. Bilindiği gibi bu bölge keçisi literatüre girmiş özel bir ırktır. Biz de birlik olarak, yaptığımız çalışmalarla bu türün genetik özelliklerini bozmadan, verimini kendi içinde arttırmayı amaçlıyoruz” dedi.
KEÇİ KIRKIM ŞENLİĞİ MEŞHUR
OLUKBELİ’NED YAPILIYOR…
Bölge halkı için ekonomik değeri büyük olan kıl keçisinin iyileştirilmesi ve Yörük kültürünün yaşatılmasını amaçlayan Keçi Kırkım Şenliği, Sav Kasabası Davraz Dağı eteğinde Olukbeli çeşmesi Mesirelik alanında yapılıyor. Anadolu’nun saf ırklarından ve bu bölgede yetişen kıl keçisinin korunması ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan keçilerin yaz mevsimine hazırlanması için kıllarının kırkılması işleminin imece usulüyle yapılması geleneğinin yaşatılması amacıyla düzenlenen şenlikte, gelecek yıllarda “en güçlü teke” ile “en inatçı keçi” gibi değişik yarışmaları gerçekleştirilerek şenliğin daha da renkli geçmesi amaçlanıyor. 

Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °
Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °