BAKA’nın 2016 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı “Eğitimle Kalkan Engeller” Projesi kapsamında Isparta Yürüme Engelliler Derneği tarafından oluşturulan Triko Atölye’nin açılışı Vali Şehmus Günaydın tarafından yapıldı.
Isparta Yürüme Engelliler Derneği, BAKA’nın 2016 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı “Eğitimle Kalkan Engeller” Projesi kapsamında Yeni Çarşamba Pazarı D Blok’ta Triko Atölyesi kurdu. Atölyenin açılışı Vali Şehmus Günaydın tarafından gerçekleştirildi. BAKA desteğiyle kurulan atölyede makine aracılığıyla patik, kazak, yelek gibi ürünler üretiliyor. Isparta Yürüme Engelliler Derneği Başkanı İsmail Hakkı Atasoy, ham madde ve pazarlama konusunda destek beklediklerini söyledi.
BAKA 107 BİN LİRA DESTEK VERDİ
Proje hakkında bilgi veren Isparta Yürüme Engelliler Derneği Başkanı İsmail Hakkı Atasoy, “BAKA destekli sosyal bir proje. Proje kapsamında engellilere hem istihdam hem de eğitim amacıyla sosyal hayata kazandırmayı amaçlıyoruz. BAKA desteğiyle Triko atölyesi kurduk. Yeni Çarşamba Pazarı D Blok’ta atölyemiz var. atölyede arkadaşlar üretime başladılar. Ancak şuanda bizim ham madde ve pazarlama sıkıntımız var. Duyarlı vatandaşlar ile kamu kurum, kuruluşlardan bu konuda bu konuda destek bekliyoruz. Destek verilirse engellilerin yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Projenin maliyeti normalde 176 bin liraydı, bunun da yüzde 20’sini dernek karşılayacaktı. Ancak destek miktarı 107 bin liraya düşürüldü. Projemiz 3 sene sürecek. 3 yılın sonunda makineleri derneğimize hibe olarak verecekler. Proje kapsamında 5 engellimiz orada çalışmaktadır. Üretim yapıp pazarlama olursa daha çok engelliye destek olacağız. Hedefimiz 8 engelliyi atölyemizde çalıştırmak” dedi.
BİZE İP VERMEK İSTEMEDİLER
Ham madde konusunda zorluk yaşadıklarını ifade eden Atasoy, “İp bulmakta güçlük çekiyoruz. Buradaki fabrikalarla görüştük. Bize ip vermek istemiyorlar. Piyasaya verdiği miktardan daha az ücrete verirlerse bizim için daha iyi. BAKA’dan pazarlama konusunda destek alacağız gibi. BAKA Genel Sekreterimizle bu konuda bir görüşme gerçekleştireceğiz. Sayın valimiz de ürünlerin satışı konusunda destek olacağını söyledi” şeklinde konuştu.
AYLIK 1500 PATİK SATARSAK İYİ OLACAK
Öte yandan şuanda atölyede sadece patik ürettiklerini anlatan Atasoy, şunları söyledi: “Ancak makinemiz çok fonksiyonlu. Bilgisayar üzerinden yükleme yapılarak kazak, kaşkol, patik, yelek, çocuk battaniyesi gibi ürünleri üretiiyor. Ama makine konusunda kalifiyeli elemanımız yok. O yüzden yavaş yavaş öğreniyoruz. Patiğin satışını yapabilirsek o bizim işimizi görecek. Makine bir anda 4 patiği çıkarabiliyor. Aylık 1500 patik satabilirsek iyi olacak.
AMACIMIZ ENGELLİLERİN HER ŞEYİ YAPABİLECEĞİNİ GÖSTERMEK
Engelliler evde kalmasın dışarı çıksın ve hayatın içinde olsun istiyoruz. Para kazandıkları zaman gözlerindeki o parıltıyı görebiliyoruz. Amacımız engellilerin her şeyi yapabileceğini göstermek.”