Gülistan'da kentsel dönüşüme dahil edilen 30 dairelik Topraksu işçileri evlerinin risk ve bina performans analizinde yıkıcı bir sonuçla karşılaşıldı. Demir yok denecek kadar az, beton çürümüş durumda. Tüm kolonlar deprem yükünü ka
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanan Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Gülistan'da imar durumu uygun olan sitelerde dönüşüm hareketi sürüyor. Behiç İnşaat'ın anlaştığı 3 blok, 30 daireli Topraksu İşçileri Evleri’nin risk onayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilmesiyle birlikte yıkım çalışmalarına başlandı. Murat Harfiyat Sahibi Murat Karaboncuk’un yıkımını gerçekleştirdiği binaların yerine depreme dayanıklı, modem bir site yapılacak. Gülistan Mahallesi Topraksu işçileri Evleri'nin risk analizlerini ve raporlamasını yapan Risk Kentsel Dönüşüm Şirketi'nin Genel Müdürü Mimar Caner Ataseven, 30 kişinin daha hayatını kur- turmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Risk analizleri ve beton performans ölçümleri sonucunda yıkıcı bir sonuçla karşılaşıldığını belirten Ataseven, şöyle konuştu:
90 KİŞİNİN HAYATINI KURTARDIK
"Risk analizi yaptığımız betonların çok düşük olduğunu anladık. Performans analizi yaptığımızda da çok yıkıcı bir sonuçla karşılaştık. Yüzde 100 riskli bir sonuç çıktı. Yüzde 90 değil. Hiçbir kolon deprem yükünü kaldıramaz durumda.
Sonuç yüzde 100 riskli bir bina idi. Burada 30 daire var. 30 aile demek. Her birinde 3 kişi yaşasa 90 kişi yapar. 90 kişinin hayatını kurtardığımız için biz mutluyuz. Buna vesile olduğumuz için mutluyuz. Çünkü deprem ne zaman
bilmiyoruz. Bu 3 bina da yüzde 100 depreme dayanıksız.
PARA DÜŞÜNÜLMEMELİ
Hissedarlar arasındaki mülkiyet sorunları ve anlaşmalar konusunda tıkanıyoruz. Bir anlaşmaya varmak için deprem olmasını beklememek lazım. Olaya 'ben ne kazanıyorum' açısından bakmamak lazım. Bir an bu evlerin boşaltılması ve yıkılması lazım. Sonrası sonra düşünülür. Olaya sadece para açısından bakıyoruz ve maalesef gecikiyoruz. Vatandaşın yansı istiyor, yansı istemiyor ve olay kitleniyor. imar sorunu olan yerlerde yerel idarelerin çözüm bulmak görevi. Kentsel dönüşümün sağlıklı gitmesi için belediyeler çok önemli. Ön ayak olmalıdır."
NEYİN İÇERİSİNDE
YASADIĞIMIZI
BİLMİYORDUK
Topraksu İşçileri Evleri'nin kentsel dönüşümü için müteahhit anlaşmasına öncülük eden maliklerden Fadime Ünsal ile Şeref Ersoy da yıkım çalışmalarını izledi. Yeni bir eve kavuşacak olmalanndan ötürü çok mutlu olduklarını belirten Fadime Ünsal, "Çok mutluyuz. Yeni bir ev sahibi olacağız. Komşularımıza taşınmak zor geldi. Ama evleri yapılınca çok mutlu olacaklar. 5 ay anlaşmaya varmak için görüştük, fikirlerini aldık. Zorluklarımız oldu. Önce kabul etmeyenler oldu. Sonradan olurları alındı. Bu demirlerin bu kadar az olacağını, neyin içerisinde yaşadığımızı bilmiyorduk. Bizim evlerimiz sağlam zannediyorduk. Demirleri gördüğümüz zaman böyle olmaması gerektiğini gördük. Çok şaşkınız. Allah bizi korudu" diye konuştu.
ÇÜRÜK OLDUĞUNU BİLMİYORDUK
Şeref Ersoy da kentsel dönüşüm için çok uğraş verdiklerini belirterek "uğraştık. Bizim sadece kendi mutluluğumuz değil, diğer sakinlerin de mutluluğunu yaşıyomz. Elimizden geleni sarfettik. Amacımız iyi olmasıydı. İsparta'ya ve oturanlara yakışır bir yer olması için uğraş verdik. Bu kadar çürük olduğunu bilmiyorduk. Allah korudu biz büyük bir depremle karşılaşmadık. Çok şanslıyız" dedi.
Akdeniz