Bugün, 28 Haziran 2024 Cuma

Yüzde 25 Zam’da Süre Bitti Kiracılar Dikkat! Ev Sahipleri Ne Kadar Zam Yapabilecek?

Yüzde 25 Zam’da Süre Bitti Kiracılar Dikkat! Ev Sahipleri Ne Kadar Zam Yapabilecek?

EKONOMİ 19.06.2024 23:55:00 0
Yüzde 25 Zam’da Süre Bitti Kiracılar Dikkat!  Ev Sahipleri Ne Kadar  Zam Yapabilecek?

Türkiye'de uzun zamandır uygulanan yüzde 25 kira sınırlaması uygulaması, temmuz ayında sona eriyor. Kiracılar ve ev sahipleri, yeniden karşı karşıya... Peki, ev sahipleri ne kadar zam yapabilecek? Kiracılar bu durumda ne yapmalı? İşte detaylar…

Pandemi ve beraberinde artan enflasyon, ülkemizdeki konut fiyatlarını dolayısı ile de kiraları direkt etkiledi. Kiralardaki uçuk fiyatlar nedeniyle mağdur olan milyonlarca vatandaş için, bir yol haritası çizildi.

Türk Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022’de eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirildi. 2 yıldır zam sınırı sayesinde rahat eden vatandaşlar, şimdi endişeleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlamasının sona ereceğini açıkladı. Ev sahibi- kiracı problemleri geri dönecek gibi gözükürken vatandaşlar nasıl bir yol izleyeceklerini merak ediyor. 

KİRA HESABINDA YENİ DÖNEM

2 Temmuz sonrası artık konutlarda kira zammı enflasyon ortalamasına yani, her ay TÜİK tarafından açıklanan bültende yer alan oran baz alınarak 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılacak. Kiracılar, kira artışlarının makul sınırlar içinde kalmasını sağlamak için TÜFE’ye bağlı kalacaklar. TÜFE oranında zammın üstüne ev sahipleri farklı bir zam talep edemeyecek veya kiracıyı evden çıkaramayacak. Ev sahipleri ise, piyasa koşullarına uygun kira artışları yapabilecekler, ancak yasal sınırlamalar çerçevesinde hareket etmek zorunda kalacaklar. 


Cuma 32.8 ° / 18.1 °
Cumartesi 29.6 ° / 18.6 °
Pazar 26.8 ° / 16 °