Bugün, 24 Kasım 2024 Pazar

YYÜ öğrencilerinden Yeni Şehir Meydanı tasarımları

YYÜ öğrencilerinden Yeni Şehir Meydanı tasarımları

ISPARTA 15.05.2017 05:33:00 0
YYÜ öğrencilerinden Yeni Şehir Meydanı tasarımları
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü son sınıf öğrencileri, Belediye Başkanı Günaydın’ın ‘en büyük projelerimden birisi’ dediği Yeni Şehir Meydanı ve Fuar Alanı için hayallerini tasarımlara yansıttılar. 13 proje tasarımı düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
 
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın üniversiteden sınıf arkadaşı olan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Evci daha önce İlimize yaptığı ziyarette Çünür yolunda kurulması planlanan yeni şehir meydanı ve fuar alanı projesine katkı sağlamak istediklerini belirterek, Mimarlık Bölümü son sınıf öğrencilerinin bu alanla ilgili projeler geliştirebileceğini söylemişti. O gün ilimize gelen 36 öğrenciden 26’sı bu alanla ilgili proje tasarladı. Cumartesi günü Gökkubbe Fuar Merkezi’nde düzenlenen toplantıda mesafe kat eden 13 projenin tanıtımı gerçekleştirildi. Toplantıya Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Evci ve Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Erdal Yıldız ve Prof. Dr. Rıfat Çelebi ve 9 öğrenci katıldı.
OPERA BİNASI DA OLACAK
Toplantının açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, seçimler öncesinde Isparta’ya yeni şehir meydanları kurma sözü verdiğini belirterek, şunları söyledi:  “1-2 yıl önce yeni şehir olarak bir bölüm teşkil eden yeri yaptık. Önümüzdeki aylarda asfaltına başlanacak. Buranın adına da Yeni Çünür dedik. Oranın binaları da neredeyse yüzde 70 bitti. Burası bir parçasıydı ama esas bir projemiz vardı. O projeyi de şimdi hazırlıyoruz. Hükümet Meydanı 4 dönüm, biz 105 dönüm meydan yapıyoruz. Bu meydanın aks istikametinde uluslararası fuar meydanı yapmak istiyoruz. Bu meydanın etrafında da klasik, fonksiyonel, tasarımı tamamen Türk ve İslam medeniyetine ait, oldukça da çağdaş olan bir cami olacak. Karşısında belediye binası, opera binası olacak. Dünyada 1400’lü yıllarda  opera binaları vardı. Ama biz de bir opera binası bile başkentimizde benim anladığımda anlamda, Türk milletinin gücü anlamında, geçmişi anlatan ve geleceği de gösteren bir yapı tarzında değil. Bu ülkenin daha da kalıcı olması açısından yapılan sanat binaları değil. Ankara ve İstanbul’da olmayan opera binasını Isparta’ya yapacağız. Bu şekilde operacılığı çağdaş olarak geliştireceğiz. Bizim de sanatımız o. Biz aydın insanlar olmak zorundayız ve olacağız.
BÜYÜK BİR MİLLİ KÜTÜPHANE ÇİZMEK İSTİYORUM
Meydanda ayrıca milli bir kütüphane olacak. Hatta bir tanesini ben çizdim ama ufak görüyorum ve biraz daha büyük çizmek istiyorum. Tüm üniversite ve Isparta’yı içerisine alsın istiyorum.
SÖZÜMÜZÜN YÜZDE 25’İ BİTTİ AMA YÜZDE 75’İ YENİ PROJE
Bu benim çok hayal ettiğim projeydi. Seçimlerde yeni şehir dediğim esas buydu. Eklentisi olarak yeni Çünür’ü yaptık. Sözümüzün yüzde 25’i bitti ama yüzde 75’i yeni proje. Allah bu projeyi Isparta’mıza nasip etsin.
TÜM TÜRKİYE UYUYOR
Biz 215 bin nüfuslu bir şehiriz. İstanbul’un Üsküdar’ı 600 bin nüfuslu, Beşiktaş’ı 400-600 bin nüfuslu. 17 milyon nüfuslu İstanbul kocaman bir köy. İstanbul’un daha altyapısı yok. Dünya raylı sistem de diğer işlerde 5. ve 7. altyapıya geçti.  Biz bu kadar geriyiz. Tüm Türkiye uyuyor. Belediye başkanları da sükseden başka bir şey yapmıyor. Turizm Bakanlığı hiçbir hizmet yapmıyor. Ne müze yapıyor, ne şehirleri koruyor, ne yapanları takip ediyor. Şehir Şurası yapılıyor ve Beştepe’ye çağrılıyoruz. Ama orada trafik ve otopark kelimesi geçmiyor. Şehircilik Şurası o zaman hiç yok demektir. Demek ki Türkiye’nin şehircilik sorunları çözülmeyecek demektir.
ANKARA’DAKİ MİLLİ KÜTÜPHANE’Yİ ÇOK BASİT GÖRÜYORUM
Arkadaşlarımız başka projeler de yapabilirler. Örneğin o çağdaş cami ve milli kütüphane olabilir. Ankara’daki Milli Kütüphane’yi çok basit görüyorum. Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyor. Görüş ve vizyon sıfırının altında. O zaman biz yapalım ki yaşanabilir şehirlerde birinci olduğumuz gibi bu konuda da ışık gitsin istiyorum. Burası fuar kenti ve marka olacak. Nasıl Davos küçük bir kasaba ama kongrelerin dünyada başkenti haline geldi. Davos nedir? Dağlar içinde küçük bir kasaba. Ama adam fırtınayı oluşturmuş. Biz de bu şehir meydanı ve diğer projelerimizle bir bardak su da fırtına yaratmak istiyoruz. Bu fırtınanın da Türkiye’de yaratmasını istiyoruz. Bu proje de büyük fırtınanın bir parçası olacak.”
SAYIN BAŞKANIMIZIN YAPTIĞI PROJELER KARŞISINDA HAYRETLER İÇİNDE KALDIK
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Evci de daha önce bir kongre vesilesiyle Isparta’ya geldiğini ve bu arada 40 yıldır görüşmediği Başkan Günaydın’la görüşme fırsatı olduğunu söyledi. Prof. Evci, “Hasretle geldiğimizde tüm mimar arkadaşlarımızı buraya getirdik. Sayın başkanımızın yaptığı projeler karşısında hayretler içinde kaldık. Müthiş temiz, Avrupai bir şehir. Öğrenciler cıvıl cıvıl. Gül tarlaları, gül tarlalarında çalışan insanları görmek beni çok memnun etti. Gramının altından değerli olduğunu gördük. Başkan gelecekteki projelerinden bahsetti. Uzun uzun Dede Korkut ve Ergenekon Müzelerini anlattı. Anadolu’nun ortasındaki şehir için müthiş projeler. Müzeler geçmişimizi bize hatırlatan ve unutturulmaması gereken konular.
ISPARTA’DA BU ALANDA ÇALIŞMAKTAN ÇOK MEMNUNUZ
Başkanımız  bu fuar ve şehir meydanı projesinden bahsetti. Hannover Almanya’nın küçük bir şehridir. Ancak dünyanın en büyük fuarı orada kurulur ve herkes oraya gitmek için çaba harcar. Binlerce, milyonlarca insan Hannover’deki fuarı görmek için can atar. Böyle bir teşebbüste bulunduğu için teşekkür ediyorum. İnşallah Allah sonuna erdirir. Biz de bu anlamda proje açısından yardımcı olmak istedik. Çünkü mimarlık eğitimi gerçek projelerin yapılmasını öngörür. Gerçek proje yapılabilmesi için de gerçek veriler ve arsaların olması lazım. İstanbul’da artık arsa bulmak çok zor. O yüzden projeleri İstanbul’da görmek mümkün değil. Yan destek verileri olmadan, planlaması düşünülmeden 40-50 katlı binalar yapılarak altyapı tamamen istek dışı ve planlama dışında kalan çalışmalar olarak görülmektedir. O yüzden Isparta’da bu alanda çalışmaktan çok memnunuz” şeklinde konuştu.
PROJELERDEN DEĞİŞİK İMAR PLANLARI ÇIKABİLİR
Alan ile ilgili verileri Belediye Başkanı Günaydın’ın kendilerine verdiğini anlatan Prof. Evci, “Bu öğrencilerimizi 15 gün sonra ülkemize mimar olarak armağan etmek istiyoruz. 26 öğrenciden 13 öğrencimizi seçtik. Diğerleri de güzel projeleri yaptılar. Projeler 4 ayrı kısımdan oluşuyor. Başkanımızın da teklifleriyle birleştirilerek değişik imar planları çıkabilir. Bu anlamda da ileride sizlere yardımcı olmayı diliyoruz” dedi.
KONUYU 2 KULVARDA ELE ALDIK
Projelerle ilgili bilgiler aktaran Yrd. Doç. Dr. Erdal Yıldız ise projenin kendileri için de çok önemli olduğunu vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Yıldız, “Isparta gördüğüm andan itibaren bizi çok heyecanlandırdı. 36 kişilik grupla başladık ve projenin alanını görmek için 26 kişiyle geldik. Şuanda 13 proje buraya getirdik. Getirmediğimiz bir bu kadar daha proje var. Onlar da çok önemli tasarım önerileri taşıyor olmasına rağmen proje bazında daha ileriye götüremedikleri için onları getiremedik. Sunumda ileriye giden ve de önemli fikirlere sahip olan arkadaşlarımızın projelerini getirdik. Şuanda 13 proje var. Burada da 9 arkadaşımız projelerini takdim etmek üzere geldiler. Konuyu 2 kulvarda ele aldık. Bir grup yerleşme biçiminde ele aldı. Diğer grup da bina bazında çalıştı. Ama her iki grupta samimi çaba sarf ettiler. Bir çok proje yapılabilirliğini gösteriyor. Bazılarında yeni teknolojiler denemek icap edebilir. Fuar alanları yapılarıyla da çarpıcı binalar olması gerektiğinden sevgili arkadaşlarımız oldukça etkili formlar bulmak için çalıştılar” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından 9 öğrenci 13 projenin sunumunu yaptı. Sunumların ardından Belediye Başkanı Günaydın, projelerin maketlerini ve tasarımlarını inceledi.

Anahtar Kelimeler:
Pazar -0.3 ° / -5.2 °
Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °
Salı 0.8 ° / -7.3 °