Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Nisan ayında beklenen ‘Nisan Yağmurları’nın yeterli düzeyde yağmadığını belirterek; “Eğer, Mayıs ayında da yeterli yağış olmazsa tarım sektöründe kuraklık tehlikesi baş gösterir. Bu da tüm sektörleri olumsuz etkiler. Kısacası yağmur olmazsa her şeyde sıkıntı var demektir” dedi.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında 29 Nisan'da başlayan tam kapanmaya rağmen Isparta'da tarım sektöründe çalışmalar hızlandı. Isparta Ovası'nda çiftçiler ekimlerini büyük ölçüde tamamladı.
YAĞIŞ YOK, KURAKLIK
TEHLİKESİ KAPIDA
Bugünlerde patates, soğan, domates gibi ürünlerin dikimini sürdüren çiftçilerin en büyük korkusu tüm Türkiye’de olduğu gibi Isparta’da da baharla birlikte yaşanan yağış azlığı. Mevsim normallerine göre geçen yıllarda Nisan ayında 56 kilogram yağış düşerken, bu yıl 12 kilogram yağış alan Isparta'da kuraklık tehlikesi büyüyor.
BAŞKAN SELÇUK; “YETERLİ YAĞMUR
OLMAZSA DURUM VAHİM”
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, yaklaşık 40 günden bu yana bölgeye yağmur yağmadığını söyledi. Bölgede etkili olan rüzgarın ekili ürünleri de kuruttuğunu belirten Başkan Selçuk; “Bu sene kuraklık çiftçiyi tedirgin etmeye başladı. Güçlü yağmur olmazsa durum vahim. İklim şartları değişti, şimdi Mayıs yağışları dönemi ama günümüzde bir damla bile yok. Kuraklık tehlikeyi büyük boyutta. Bir de aşırı rüzgarın ekili ürünleri kavurması tehlikeyi biraz daha artırıyor.
“ÇİFTÇİNİN EN BÜYÜK
KORKUSU KURAKLIK”
Bu sene havalar kurak geçiyor. Yağmur yağmayınca toprakta nem de yok. Sonbaharda ektiğimiz buğdaylar yeterli yağmur olmadığı için tam olarak büyüyemedi. Böyle giderse büyümeden başak vermeye başlayacaklar. Tabi o başak da verim düşük olacaktır. Bilindiği gibi, tarım bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Eğer yağmur olmazsa tarımda sıkıntı var, kısacası her şeyde sıkıntı var demektir. Bugünlerde ekim ve dikimlerini sürdüren çiftçilerimizin, en büyük korkuları kuraklık” dedi.